Kalle Päätalo: Kunnan jauhot

Kunnan jauhot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Iijoki-sarjan 3. osa. 563 s. Vuodet 1931-1933. Kalle 11-13 v.

  • Isä-Herkon mielisairaus pahimmoillaan

Isä-Herkon mielenterveys ei ole paranemaan päin, vaikka välillä Oulun piirimielisairaalasta kotiin laitetaankin. Kallioniemen kattilakunnan penskoilla alkaa uusi ajanmääritys tästä lähin: aika lasketaan ‘rikkauden ajasta’ taikka vuodesta jolloin ‘isä tuli hulluksi’. Kunnanelätiksi ja jauhosäkin ruinaamiseen lopulta on taipuminen; vielä ei elonkulun alimmalla asteella olla eli vaivaistalossa koninvellillä, eikä Jylykäs-Jakin kiekerössä eli hautuumaan povessa. Joka tapauksessa: – Häpeäpää on auki, niin kuin äiti-Riitu asian huokaisee.

Hiltu-Jakki tulee apuihin: kehumalla nostaa Kallen huonoa itsetuntoa ja ottaa kolmentoista ikäisen Kallen mukaan uittotöihin, jos ei muuksi niin kokin apulaiseksi.

Matkalaisten pirtti, Jalavan ja Lehon-porvarin, Karvosen, kauppakartanot tulevat tutuiksi. Myös Kummun Kalle, tuo Kallen nimikaima, pihi setä ilmestyy lukijoiden riemuksi, tosin Herkon kiusaksi, kämmeniään katselemaan ja joutavia jatustelemaan.

Kallen koulu on lopullisesti käyty, kirjoitushommissa hän on ollut huipputekijä. Lukuharrastus on herännyt, myös urheilu Hoikkalan Kallen kanssa Los Angelesin olympiakisojen myötä. Muutenkin koulu on loppua kohti sujunut paremmin, vaikka kaikenlaista elleskaappia, kiusaa ja syntiä on kontolle kerääntynyt, korttia pelattu ja taipperin näyttämisleikkiä höpöstelty, ja pinhuusissa niitä sitten kuitattu.

Lapsuus päättyy, vastuunotonaika on edessä.

Vaikka elämä on riekaleina ja toimeentulo sinkeällä niin kieli laulaa, joskus melko käsittämättömiä meille uuden vuosituhannen kulkijoille:

“Jokivarressa alettiin oikoa puomeja, vetää suomustuksia, sitoa kaplastuksia, ja ennen muuta rakentaa lämpiä- eli kunttakosseja.”

Eivätkä sanat aina kauneimmasta päästä ole, vaikka sieltä päin lähtevätkin:

“Eihän ne Mäntsälän miehet tarkene tulla tämmöseen pakkaseen. Hetihän niiltä jäätyy mulukut kulukusiksi.”

Herkullista tekstiä herkuttomista ajoista tarjoaa Päätalo kolmannessaankin. Lukija alkaa olla hyvin kuusalla paikoista, ihmisistä ja kieleenkin jo perehtynyt.

  • jatustella
  • hartsumakasiini
  • jankki
  • konnunnuusa
  • solokkusankko

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...