Terry Pratchett: Lyödään rahoiksi

Lyödään rahoiksi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Varmaankin kaikkein paras fantasiakomediasarja on saanut jälleen uuden osan. Lyödään rahoiksi on kolmaskymmeneskuudes Kiekkomaailmaromaani ja toinen, jonka päähenkilönä häärää Tahmee von Lipwig. Kirja voitti vuoden 2008 parhaan fantasiakirjan Locus-palkinnon ja oli ehdokkaana Nebula-palkintoon samana vuonna.

Posti kulkee -kirjan päähenkilö Tahmee von Lipwig on tylsistynyt. Postilaitos pyörii hyvin ja hän huomaa etsivänsä uusia haasteita. Macciavellimäisellä Vetinarilla on kuitenkin tähän ratkaisu: Tahmee joutuu kaupungin kuninkaallisen pankin johtajaksi. Pankin, joka on väistämättömien suurten muutosten edessä. Ennen kuin Tahmee arvaakaan, hän alkaa kaivata vanhaa tylsää ja rauhallista elämäänsä.

Fantasiakirja pankkilaitoksen toiminnasta kuulostaa ideana kummalliselta. Se ei kuitenkaan estä Pratchettia heittämästä lukijaa keskelle satiiria, johon on piilotettu paljon mietintöjä rahan ja talouden luonteesta. Yhteiskunnallisten aiheiden käsittely ei ole Pratchetille kuitenkaan mitään uutta, aikaisemmin hän on muun muassa Muks!-kirjassaan paininut rotuennakkoluulojen kanssa.

Lyödään rahoiksi -kirjaa on vaikea olla vertailematta Posti kulkee -kirjaan. Molemmissa on yhteiskunnallista teemaa, sama päähenkilö ja samantyyppinen rakenne. Kirjaa ei kuitenkaan voi sanoa toisinnoksi edellisestä. Pankkimaailman absurdius on hyvää pohjaa satiirille ja Pratchett saa aiheesta tarpeeksi irti. Kerronta jatkuu samanlaisena kuin aikaisemmissakin Kiekkomaailman kirjoissa.

Sanomattakin selvää että Lyödään rahoiksi kuuluu väistämättä kevään pakkoluettaviin fantasiakirjoihin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...