Terry Pratchett: Niistäjä

Osta kirja itsellesi

Niistäjä on viime vuonna menehtyneen Terry Pratchettin kolmanneksi viimeinen Kiekkomaailma-kirja. Se ilmestyi englanniksi vuonna 2011. Se on sarjan kahdeksas osa ja sen päähahmo on Ankh-Morporkin kaupungin vartija.

Tällä kertaa kaupungin vartijoiden päällikkö Sam Vimes on pakotettu perhelomalle vaimonsa Lady Sybilin ja poikansa kanssa. Määränpääksi tulee Lady Sybilin maaseutukartano, joka on kaukana Ankh-Morporkin vaikutusvallan ulkopuolella. Oli valtuuksia tai ei, Sam Vimes ei voi olla ratkaisematta rikoksia lomallaankin.

Kuten monet muistakin viimeisistä Pratchettin teoksista, tämäkin sisältää varsin suuren määrän Pratchettin yhteiskunnallista näkemystä. Tällä kertaa huomio keskitetään lajismin vaatteisiin puettuun rasismiin, kun Sybilin seudulla hiisistä käydään orjakauppaa. Ympäristössä on vaikutteita Yhdysvaltain eteläosien tapahtumiin ennen orjuuden kieltämistä.

Sam Vimes on vahva hahmo sivuhenkilönä, mutta päähenkilönä hän ei minusta ole erityisen hyvä. Hänen työnarkomaniansa kun on hauskaa pienissä osissa, mutta tällä kertaa hänestä huokuu yli-ihminen. Muut hahmot hoitavat hommansa varsin mallikkaasti ja joitakin vanhoja tuttuja nähdään, vaikka valtaosa tapahtumista sijoittuu uusiin maisemiin.

Kirjan pelastaa kuitenkin Pratchettin ikuisesti nokkela kerronta, jossa vitsejä (joista osa hyvällä tavalla huonojakin) lauotaan kohti lukijaa sarjatulella. Itse en ottaisi kirjaa ensimmäiseksi kirjaksi sarjasta, mutta lisäisin lukulistalle heti kun luettuna on muutama osa. (Kuten vaikkapa Vartijat Hoi!, joka esittelee Sam Vimesin hahmon.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.