Terry Pratchett: Täyttä höyryä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Täyttä höyryä seurailee samanlaista aihepiiriä mitä useimmat viimeiset Kiekkomaailma-kirjat. Pratchett nimittäin muodosti loppua kohde kaavan, jossa hän toi fantasiamaailmaansa jonkin nykypäivän keksinnöistä/ilmiöistä. Oli sitten kyse esimerkiksi pankkijärjestelmästä tai postilaitoksesta Pratchett onnistui luomaan komediaa hyvin. Tällä kertaa huomion keskellä ovat höyryjunat.

Ankh-Morporkiin häärätään junarataa ja Lordi Vetinari luonnollisesti haluaa projektiin jonkun valvomaan kaupungin etuja. Hänen valintansa on Tahmee von Lipwig, jolla on tunnetusti uskomaton tuuri selvitä kiipelistä kuin kiipelistä. Tahmee on esiintynyt aiemmin myös Pratchettin kirjoissa Posti kulkee ja Lyödään rahoiksi.

Kehitys ei kuitenkaan koskaan tule ilmaiseksi, ei edes komediallisessa fantasiamaailmassa. Rautatietä vastustavat kääpiöfundamentalistit, jotka alati sabotoivat ratoja. Näiden tekojen seurauksena pelkona on, että levottomuudet leviäisivät. Nykypäivän maailmaan heijastettuna Täyttä Höyryä on yllättävän ajankohtainen.

Sisällön puolesta teos on juuri sitä mitä Pratchettilta voi odottaa. Hyväntahtoista yhteiskunnallista tarinankerrontaa, johon on piilotettu vitsejä ja tilannekomediaa. Teos on jonkin verran kaavamainen, mikä ärsyttäisi jos uutta Pratchettia olisi tarjolla enemmän. Pratchettin heikentynyt terveydentila luultavasti näkyy tässä teoksessa pahemmin kuin muissa, sillä muutamat luvut tuntuvat tiivistelmiltä oikeiden lukujen sijaan.

Itselleni Pratchettin uusien kirjojen lukeminen on väistämättä surumielinen kokemus, niitä kun ei yksinkertaisesti ole enää tämän jälkeen kuin yksi jäljellä: nuortenkirja The Shepherd’s Crown.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 860 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...