Cécile Slanka: 101 tapaa jättää rakas : kirjeitä joka lähtöön

101 tapaa jättää rakas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Laura,

lähden stop enkä edes toisen matkaan stop syitä muutenkin riittämiin stop

Juuso

Jäähyväiskirje on melko omanlaisensa kirjallisuudenlaji. Cécile Slanka tekee sen kirjoittamisesta melkoista taidetta. Nimensä mukaisesti 101 tapaa jättää rakas tarjoilee varsin kattavan paketin erilaisia tapoja hyvästien heittämiseen. Teoksen esikuvana on Raymond Queneaun Tyyliharjoituksia, jossa sama tarina saa 99 erilaista kerrontamuotoa. Slankan idea on sama: koska jokainen suhde ja jokainen ero ovat erilaisia, voidaan jokainen hyvästienjättö myös tehdä eri tavoin. Sähkeellä, kuten yllä olevassa sitaatissa, tai vaikka intuitiolla, ekspertin lausuntona, moukkamaisesti, opportunistisesti, pateettisesti, rivi-ilmoituksena ja niin edelleen. Alfredilla on järkisyy Ofelian jättämiseen:

rakkaus sinuun vei minulta järjen, joten on jo aikakin että lähden taas etsimään sitä.

Cécile Slankan jäähyväiskirjeet ovat pirullisen ilkeitä, mutta samalla aivan hurmaavan hauskoja. Komedia on jonkun, en muista kenen, määritelmän mukaan toisille sattuvaa tragediaa. Myös erilaisista tyyleistä kumpuava kirjallinen harjoitus on hupaisaa seurattavaa. Titia Schuurmanin käännöstä kelpaa lukea, vaikka Slanka on takuulla muutamaan otteeseen yrittänyt lyödä kääntäjälle luun kurkkuun.

Verneri, vien sinut vaihtoon!

Sinä vinksahtanut, väkivaltainen, valheellinen, vastuuton, vihattava, vatsakas (ihan pian, usko pois), vainohullu varas! Olen vihdoin viisastunut: antaa vetää!

Viktoria

101 tapaa jättää rakas on mukava pieni välipala. Oikeastaan Slankan kirjeet toimivat sitä paremmin, mitä lyhyempiä ne ovat. Tälle hyvä suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...