Cécile Slanka: 101 tapaa jättää rakas : kirjeitä joka lähtöön

Osta kirja itsellesi

Laura,

lähden stop enkä edes toisen matkaan stop syitä muutenkin riittämiin stop

Juuso

Jäähyväiskirje on melko omanlaisensa kirjallisuudenlaji. Cécile Slanka tekee sen kirjoittamisesta melkoista taidetta. Nimensä mukaisesti 101 tapaa jättää rakas tarjoilee varsin kattavan paketin erilaisia tapoja hyvästien heittämiseen. Teoksen esikuvana on Raymond Queneaun Tyyliharjoituksia, jossa sama tarina saa 99 erilaista kerrontamuotoa. Slankan idea on sama: koska jokainen suhde ja jokainen ero ovat erilaisia, voidaan jokainen hyvästienjättö myös tehdä eri tavoin. Sähkeellä, kuten yllä olevassa sitaatissa, tai vaikka intuitiolla, ekspertin lausuntona, moukkamaisesti, opportunistisesti, pateettisesti, rivi-ilmoituksena ja niin edelleen. Alfredilla on järkisyy Ofelian jättämiseen:

rakkaus sinuun vei minulta järjen, joten on jo aikakin että lähden taas etsimään sitä.

Cécile Slankan jäähyväiskirjeet ovat pirullisen ilkeitä, mutta samalla aivan hurmaavan hauskoja. Komedia on jonkun, en muista kenen, määritelmän mukaan toisille sattuvaa tragediaa. Myös erilaisista tyyleistä kumpuava kirjallinen harjoitus on hupaisaa seurattavaa. Titia Schuurmanin käännöstä kelpaa lukea, vaikka Slanka on takuulla muutamaan otteeseen yrittänyt lyödä kääntäjälle luun kurkkuun.

Verneri, vien sinut vaihtoon!

Sinä vinksahtanut, väkivaltainen, valheellinen, vastuuton, vihattava, vatsakas (ihan pian, usko pois), vainohullu varas! Olen vihdoin viisastunut: antaa vetää!

Viktoria

101 tapaa jättää rakas on mukava pieni välipala. Oikeastaan Slankan kirjeet toimivat sitä paremmin, mitä lyhyempiä ne ovat. Tälle hyvä suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Lähdenpä tästä samantien kirjastoon hakemaan tuota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.