Mika Pekkola: Aamun kirkastus

Osta kirja itsellesi

Mika Pekkolan esikoisteos ei ole mikään helppo kirja. Se on kauhuromanttinen kuvaus ahdistavassa uskonnollisessa yhteisössä kasvavasta Aamu-tytöstä, joka löytää seksuaalisuutensa ja kohtaa yhteisöt kahleet ja rajat.

Aamun kirkastus on kuitenkin jotain hieman muuta kuin mitä tuosta kuvauksesta voisi odottaa. Itse ainakin yllätyin. Ensin petyin, sitten vain yllätyin.

Pekkola tykittää koukeroista ja mutkikasta kieltä, joka ei sano mitään suoraan. Kirja on täynnä pateettisia, jopa noloja kielikuvia ja lauseita, jotka tuntuvat jopa parodisilta. Vai mitä tuumitte tästä?

Irvokkaana vastakohtana perhosten huolettomalle kauneudelle työntyi luolan pohjalta yhä kuplivan pinnan alta esiin raajoja, päitä ja ruumiita. Nämä puoliksi mädäntyneet ruhot yrittivät avata puoliksi hajonneita suitaan ja yrittivät sanoa heille jotain, mutta niiden suusta pulppusi samaa visvaa, joka kupli heidän ympärillään luolan pohjalla muuttuneena osittain kaasuksi ja tihkuen kammion pysähtyneeseen ilmaan väkivaltaista pärskähdysten ja hallitsemattomien suihkauksien yhdistelmänä.

Että näin. Teksti on tällä tavalla paksua ja visvaisilla, liioitelluilla adjektiiveilla kuorrutettua puuroa läpi kirjan. Mietin tovin, vinkkaanko vai enkö, mutta päädyin kuitenkin vinkkaamaan. Luin itse kirjan läpi aika nopeasti ja vaikka tapahtumista ei oikeastaan käteen mitään jäänytkään, kirjan tunnelma oli kuitenkin vahva ja kiehtova. Teksti oli kaikessa tunkkaisuudessaan hyvin erilainen ja epätavallinen lukukokemus, ja siksi mielenkiintoinen.

Aamun kirkastus ei sovi joka makuun, mutta lukijalle, joka arvostaa kirjoissa vahvaa tunnelmaa, tarjolla on tukevaa tekstiä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...