Isabel Allende: Ääretön suunnitelma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Gregory Reevesin isän äärettömän suunnitelman mukaan mikään ei tapahdu sattumalta. Siitä voi olla montaa mieltä, mutta isänsä aatteiden vaikutus seuraa Gregorya läpi elämän. Hän ehtii olla monessa mukana kokien köyhyyttä, sotaa, ihmissuhteita ja menestystä. Paikat, olosuhteet ja elämäntilanne vaihtelevat ja niin käy myös Gregoryn ajatusmaailman. Nuoruudestaan hän jää kaipaamaan sitä, kun osasi nähdä hyvän ja pahan rajan.

Eräänlainen punainen lanka on Gregoryn taistelu ja puskeminen läpi erilaisten pettymyksien. Välillä se on eloonjäämistaistelua, välillä muita ja joskus myös itseään vastaan. Myös suhde lapsuudesta saakka tuttuihin ihmisiin on kuin kirjan koossa pitävä voima.

Romaanin suurin vahvuus on erinomainen kerrontatapa. Vaikka tarina perustuu pitkälti yhden miehen kokemuksiin, niin monesta muustakin henkilöstä luodaan vahva kuva. Kirja muodostaa kokonaisuuden, joka peilaa yhtä hyvin aikakautta sekä yksilön ja yhteiskunnan ongelmia.

Chileläisen Allenden tekstiä on miellyttävä lukea ja tehokeinot ovat usein pieniä, melkein huomaamattomia. Kesken takautumajakson tulevat lyhyet viittaukset nykyhetkestä tyyliin ”tämän jo tiedämme” toimivat yllättävän hyvin, jopa kevennyksinä. Rankoista tapahtumista huolimatta Ääretön suunnitelma on elämänjanoa tihkuva kirja, joka jättää hyvän maun huulille.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 236 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...