Sally Salminen: Aikani Amerikassa

Aikani Amerikassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomi oli 1930-luvun alussa maatalousyhteiskunta, jonka vaurastumisen vuodet vasta siinsivät horisontissa. Pulakautta pahensi osaltaan New Yorkin pörssiromahduksesta alkanut suuri lama. Taantumastaan huolimatta kehittyvä ja teollistuva Amerikka veti siirtolaisia puoleensa.

Monen muun tavoin Sally Salminenkin lähti tuolloin sisarensa kanssa Atlan­tin yli kohti parempaa elämää ja seikkailuja. Sally ja sisarensa Alli tekivät koti­apulaisen ja keittäjättären töitä vaihtuvissa ja vaativissa amerikkalaisperheis­sä. Työ oli raskasta ja pulaa oli niin vapaa-ajasta kuin ruoastakin. Silmiinpistä­vä eriarvoisuus nosti omanarvontuntoisessa ahvenmaalaisessa uhmaa: tä­hänkö pitäisi tyytyä, olla ikuisesti näkymätöntä ja epäitsenäistä alaluokkaa?

Sally halusi elämältä enemmän ja käytti vähäiset vapaa-aikansa lukemiseen ja opiskeluun, kävi kirjekursseja ja luki kirjallisuutta englannin sanakirjan kera. Lopulta englanninkieli alkoi taipua myös oman kirjoittamisen välineeksi.

Sally Salmisen unelmat paremmasta elämästä kävivät huikealla tavalla toteen. Kirjoittamisesta oli tullut hänen pelastusrenkaansa arjen keskellä ja hän työsti kaikki vapaahetkensä tarinaa pohjanmaalaisesta Katrinasta ruotsiksi. Tarina tuli sopivasti valmiiksi, kun skandinaaviseen romaanikilpailuun kaivattiin osan­ottajia. Katrina voitti kilpailun pääpalkinnon ja hetkessä tuntemattomasta, isäntäperheilleen näkymättömästä kotiapulaisesta tuli julkkis. Häneltä halut­tiin haastatteluja, puhuttiin elokuva- ja käännösoikeuksista.

Sally Salminen julkaisi muistelmansa Min amerikanska saga jo 1960-luvulla. Oli siis jo korkea aika saada tästä myös suomennos! Niin paljon kuin siirtolai­suudesta on kirjoitettukin, Salminen tuo siihen paljon uutta isäntäperheidensä kautta, sisältä päin. Hän seuraa myös kauempaa Euroopan tuolloisia tapahtu­mia, kun aatteet myllertävät ja Eurooppa on menossa kohti toista maailman­sotaa.

Hänen tekstinsä on herkullisen osoittelevaa ja pisteliästäkin; vaikka kotiapu­laisena oli taivuttava nöyryyteen, niin pinnan alla kuohui koko ajan. Katrina – joka ilman muuta on luettava tämän jälkeen – onkin sitten oma juttunsa. Onpa Sally Salmiselle harkittu Nobelin palkinnon ehdokkuuttakin aikoinaan, joten tehtäköön hänelle ansaitsemaansa tilaa suomalaiskirjoilijoiden joukossa.

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...