Aikani Amerikassa

Sally Salminen: Aikani Amerikassa

Suomi oli 1930-luvun alussa maatalousyhteiskunta, jonka vaurastumisen vuodet vasta siinsivät horisontissa. Pulakautta pahensi osaltaan New Yorkin pörssiromahduksesta alkanut suuri lama. Taantumastaan huolimatta kehittyvä ja teollistuva Amerikka veti siirtolaisia puoleensa. Monen muun tavoin Sally Salminenkin lähti tuolloin sisarensa kanssa Atlan... Lue koko vinkki »
Pääomani

Milja Sarkola: Pääomani

Iskevä, napakka, ajatuksia herättävä ja viihdyttävä. Milja Sarkolan Pääomani puhuu paljon rahasta, mutta ei jää pelkästään taloudellisen pääoman tasolle. Pääomaahan on muutakin: on sosiaalista, kulttuurista, kielellistä, ammatillista ja niin edelleen ja kaikkia näitä tässä romaanissa pohditaan ja pyöritellään. Jo rahasta puhuminen, ilman että pu... Lue koko vinkki »
Alma

Merete Mazzarella: Alma : Edelläkävijän tarina

Aikamoinen edelläkävijä tämä Alma Söderhjelm (1870–1949) tosiaan oli – ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita, Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti, Suomen ensimmäinen naisprofessori. Itsenäinen nainen yliopistomaailmassa aikana, jolloin sellaista ei vain tehty. Merete Mazzarella on tarttunut Söderhjelmin elämään ja tiivistää sen hienosti na... Lue koko vinkki »
Missä musiikki alkoi

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Pietarsaarelainen säveltäjä Alf Holm teki kansainvälisen läpimurtonsa Tom of Finland -oopperalla. Nimeämättömäksi jäävä kertoja haluaa nyt tehdä kirjan Holmin elämästä. No, Lars Sundin kertojat nyt tunnetaan, eikä varsinaisesti luotettavuutensa tai johdonmukaisuutensa vuoksi. Niinpä täytyy lähteä ainakin yhtä sukupolvea kauempaa liikkeelle, mielell... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »
Novelleja 1965-2015

Johan Bargum: Novelleja 1965–2015

Tutustuin Johan Bargumin tuotantoon puolisattumalta pari vuotta sitten. Luin pari pienoisromaania sekä novelleja. Tai paremminkin ahmaisin, sillä nyt lukijaa vietiin. Niinpä olinkin valmiiksi innoissani, kun tänä syksynä ilmestyi peräti 23 Bargumin novellia yksiin kansiin kokoava Novelleja 1965–2015. Lakonisesti nimetty kokoelma antaa, mitä lupa... Lue koko vinkki »
Alkutuuli

Bo Carpelan: Alkutuuli

”Kohta on talvi, ja yhden pihapuun latvassa kieppuu tulipunainen lehti, kieppuu tuulessa jota ei huomaa kukaan paitsi puu: pieni viiri siinä yrittää sisukkaasti pidellä kiinni, järjenvastaisena ja hullunkurisena. – – Antikvariaatin lämpöpatteri lakkoilee, asiakkaiden suusta nousee huuru, he pakenevat viluisten kirjojensa kanssa sulattelemaan niitä ... Lue koko vinkki »
Kulosaarentie 8; Majavatie 11; Mariankatu 26

Henrik Tikkanen: Kulosaarentie 8; Majavatie 11; Mariankatu 26

Suomenruotsalaiseen kulttuuriperheeseen syntynyt Henrik Tikkanen (1924-1984) eli värikkään taiteilijaelämän. Hänen isänsä oli olympiamitalisti ja arkkitehti, isänisä puolestaan taidehistorian professori. Kolme vanhempaa veljeä isän edellisestä avioliitosta täydensivät epätasapainoisen kulosaarelaisperheen. Sodan kokeneesta lahjakkaasta po... Lue koko vinkki »
Katso minuun pienehen

Kaj Korkea-aho: Katso minuun pienehen

Kaj Korkea-ahon esikoisteos vie Pohjanmaalle, kuten uudempi Tummempaa tuolla puolen. Tällä kertaa pyöritellään parikymppisen Kasperin ja lukiota käyvän Linan suhdetta. Tarina liikkuu muutamalla aikatasolla. Yhtäällä Linan äiti on tullut hulluksi, toisaalla Kasper ja Lina ovat vasta tutustuneet, kolmannella tasolla muistellaan menneitä. Sala... Lue koko vinkki »
Tääl

Gösta Ågren: Tääl

Finlandia-vaellukseni tiimoilta olen jälleen saanut maistaa palasen kotimaista runollisuutta, tällä kertaa käännettyä sellaista. Harmittaa, että ruotsinkielen ymmärrykseni ei yllä runollisiin mittoihin – ei varsinkaan niihin. No, uskoni Caj Westerbergin suomennoksia kohtaan on vahva. Viisi ensimmäistä Finlandia-voittajaa olen nyt lukenut, kolme ... Lue koko vinkki »
Olen etsinyt sinua

Sara Razai: Olen etsinyt sinua

Annika elää säntillistä kirjanpitäjän elämäänsä Turussa: numeroita, joiden on täsmättävä, on helppo käsitellä. Työ on tosin väliaikainen, mutta muuten elämä on varmaa ja säntillistä. Jokin pieni levottomuus kuitenkin kalvaa häntä sisäisesti. Annika kaipaa jotain, josta ei itsekään ole oikein varma mitä se voisi olla. Hän ajautuu kavereidensa kanssa... Lue koko vinkki »

Jörn Donner: Isä ja poika : komedia

"...todellisuus useimmiten poikkeaa täysin fiktiosta, mikä voi olla syytä muistaa myös luettaessa tätä tekstiä jossa on kyse uudelleenkirjoitetusta todellisuudesta. - - Romaanit ovat kuitenkin sepitettyjä kuten tämä tarina, romaaneissa oletetaan kuten tässä, romaanit sisältävät valheita ja totuuksia, tunteita ja kylmyyttä. Siksi tätä asiakirjaa kut... Lue koko vinkki »

Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö

Karin Ehrnrooth on kertonut oman kasvukertomuksensa. Liikuttavan ja koskettavan matkan herkän nuoren tytön matkan lapsuudesta aikuisuuteen. Jokaisella on omat kasvutarinansa, mutta tämä oli jotenkin vaan niin syvälle menevä. Koko ajan se piti otteessaan ja ainakin minun oli siihen jollain lailla paikoittain helppo samaistua. Mielenkiintoiseksi t... Lue koko vinkki »

Monika Fagerholm: Amerikkalainen tyttö

Amerikkalainen tyttö on ensimmäinen osa kahden itsenäisen teoksen muodostamasta kertomuksesta "Säihkenäyttämön loppu". Se on monella tavalla järkyttävä, monella tavalla haastava — muttei kuitenkaan liian vaikea — ja monella tavalla erikoinen lukukokemus; jotakin sellaista, jota on pysähdyttävä miettimään, prosessoitava. Siinä mikään ei ole itsestää... Lue koko vinkki »

Emma Juslin: Yksin yhdessä

Juslin jaksaa viehättää tekstillään ja kielellään. Romaani ilmestyi alunperin ruotsiksi ja samanaikaisesti käännettynä suomeksi, erinomaista työtä. Käännöksestä eivät ehkä aivan kaikki kielen vivahteet käänny siten kuin odottaisi, mutta mainiota työtä tämäkin. Kaikki asuvat joko Helsingissä ja Vorpoossa, joka omituisesti muistuttaa Porvoota, kieli ... Lue koko vinkki »

Lars Sund: Erikin kirja

Jouluna 1991 Neuvostoliitto sortui lopullisesti. Samalla päättyi kylmä sota, ja CIA:n palveluksessa pitkään ollut eversti Erik Smeds saa lopulta sysäyksen palata vanhoilla päivillään takaisin Amerikasta kotikulmilleen Suomeen, ruotsinkielisen Pohjanmaan Siklaxiin. Moni asia on muuttunut maailmansotien ja kylmän sodan jälkeen, maailma ja maaseutukin... Lue koko vinkki »
Puodinpitäjän poika

Lars Sund: Puodinpitäjän poika

Vuosi 1992. 94-vuotias Otto Näs karkaa tyttärenpoikansa Carl-Johan Holmin avustuksella ryminällä vanhainkodista palatakseen viimeisen kerran Siklaxin saaristoon Merenkurkun vesille. Lars Sundin Pohjanmaa-trilogian toinen osa heittää jo Colorado Avenuesta tutut siklaxilaiset Näsin, Smedsin ja Holmin suvut nuoren itsenäisen Suomen kompasteleville alk... Lue koko vinkki »

Lars Sund: Colorado Avenue

Mitä Sinä tiedät Merenkurkun suomenruotsalaisten elämästä 1800- ja 1900-lukujen taitteesta alkaen? Minun täytyy myöntää oman tietämykseni historiasta olevan näiltä osin puutteellinen. Tätäkin taustaa vasten on mielenkiintoista tarttua palkitun suomenruotsalaisen kertojan Lars Sundin Pohjanmaa-trilogian avausosaan, Colorado Avenueen. Colorado Ave... Lue koko vinkki »

Emma Juslin: Frida ja Frida

Suurperheen elämää 13-vuotiaan Selman ja jo Pariisissa opiskelevan Irinan silmin, ikäänkuin vuoropuheluna. Selma kertoo perheestä, isän tuhotuista unelmista, veljien selviytymistaistelusta, omista unelmistaan ja kaipaa isosiskoaan takaisin. Irina taas maalaa ja opiskelee taidetta Pariisissa ja löytää elämänkumppanin, sielunsiskon ja rakastetun, Fri... Lue koko vinkki »