Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Karin Ehrnrooth on kertonut oman kasvukertomuksensa. Liikuttavan ja koskettavan matkan herkän nuoren tytön matkan lapsuudesta aikuisuuteen. Jokaisella on omat kasvutarinansa, mutta tämä oli jotenkin vaan niin syvälle menevä. Koko ajan se piti otteessaan ja ainakin minun oli siihen jollain lailla paikoittain helppo samaistua.

Mielenkiintoiseksi tarinan tekee se, että kyse on kenraalin ja kreivittären tyttärestä. Voisi luulla, että tällainen lapsuus on kultalusikka suussa ruusuilla tanssimista, mutta toisin oli. Lukijaa kuljetetaan muistojen ja todella upeasti kerrottujen kuvakulmien mukana kauas lapsuuteen, aivan kuin olisi itse ollut mukana. Käsi kädessä kulkenut ne kaikki polut, kaikki mutkat ja ne yksinäisyyden surulliset hetket, voimattomana siitä, ettei sittenkään ollut mukana, lohduttamassa.

Karin kertoo kaiken omasta näkökulmastaan. Hän sivuaa vain ohimennen sisaruksiaan. Äiti on etäinen ja isä rakas. Lapsuus ja kouluaika Kakskerrassa lukuisten ja alati vaihtuvien apulaisten hoivissa. Kouluaikaa Turussa ja alkava nuoruus. Surullisin osio on Karinin aika Hampurissa, yksin ja sairaana.

Ne, jotka yleensä lapsuuttaan hyvin muistavat, voivat hyvin palauttaa omiin mieliinsä ne hetket, kun oli väärin ymmärretty, aliarvioitu ja mitätöity. Vinoon varttunut tyttö koskettaa kaikin tavoin. Sen kautta kurkistaa samalla omiin muistoihinsa ja elää niitä uudelleen.

Tämä kirja uppoaa syvälle, etenkin jos on itse saman aikakauden lapsia, mutta toki muutenkin. Eräänlainen selviytymiskertomus, josta jää pitkä viipyilevä jälkimaku.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...