Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Missä musiikki alkoi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pietarsaarelainen säveltäjä Alf Holm teki kansainvälisen läpimurtonsa Tom of Finland -oopperalla. Nimeämättömäksi jäävä kertoja haluaa nyt tehdä kirjan Holmin elämästä. No, Lars Sundin kertojat nyt tunnetaan, eikä varsinaisesti luotettavuutensa tai johdonmukaisuutensa vuoksi. Niinpä täytyy lähteä ainakin yhtä sukupolvea kauempaa liikkeelle, mielellään ihan eri perheestäkin. Mutta sieltä se tarinalinja lopulta löytyy.

Missä musiikki alkoi on sangen itsenäinen jatko-osa Kolme sisarta ja yksi kertoja -romaanille. Yhteys aiempaan kirjaan tulee muutamien henkilöiden henkilöhistorian kautta, mutta mitään juonen kannalta oleellista ei menetä, vaikka alkaisikin suoraan tästä kakkososasta. Pietarsaari-sarja ilmeisesti täydentynee lähivuosina trilogiaksi.

Missä musiikki alkoi keskittyy sodan jälkeen syntyneeseen sukupolveen, heidän nuoruuteensa, heidän musiikkiinsa, heidän tapoihinsa ja ihmissuhteisiinsa. He olivat ensimmäinen sukupolvi, jonka yhteydessä voidaan puhua nuorisokulttuurista, tai nuorisosta kuluttajina. Jälleenrakennuksen aikaan liittyvät myös teollisuuden ja kaupungistumisen nousu. Missä musiikki alkoi on tämän ajan kuva kaksikielisestä pikkukaupungista käsin katsottuna.

Missä musiikki alkoi on myös ehdottomasti kertomus musiikista. Kaikenlaisesta musiikista: rockista, popista, jazzista, klassisesta musiikista. Alf Holmin epätodennäköinen reitti ammattimuusikoksi on kiehtovaa seurattavaa myös hänen elämässään vaikuttavan musiikin kautta seurattuna. Pienet pianokappaleet vievät kohti progressiivista rockia ja fuusiojazzia. Lopulta Alf kääntyy omassa ilmaisussaan kohti minimalismia. Kiinnostavia nimiä ja teoksia tiputellaan matkan varrella paljon. Pitäisikin varmaan koota soittolista kirjassa vinkatusta musiikista.

Lars Sundin kerronnan tavasta on puhuttava erikseen – niin poikkeuksellisen valloittavaa hänen kirjallisuutensa on. Missä musiikki alkoi on kirjoitettu löyhästi sinfoniseen muotoon, jonka rakenteen Sund myös kehyskertomuksessaan avaa. Teemat ja aiheet nousevat, muuntuvat, häviävät. Ja kuten sinfonioissakin, kaikki teoksen osat ovat periaatteessa erillään, mutta täydentävät lopulta kokonaisuuden, soivat samassa sävellajissa. Mutta kirjan rakenne ei missään tapauksessa ole vaikea, pikemminkin päin vastoin. Sund on ilmiömäisen koukuttava tarinaniskijä, ja minua jäi jopa hieman harmittamaan, että kirja loppui niinkin pian (540 sivun jälkeen).

Lars Sund on ihan ehdottomia suosikkikirjailijoitani, ja Missä musiikki alkoi on jopa Sundin asteikolla täysosuma. Valtavan suuri suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...