Lars Sund: Erikin kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jouluna 1991 Neuvostoliitto sortui lopullisesti. Samalla päättyi kylmä sota, ja CIA:n palveluksessa pitkään ollut eversti Erik Smeds saa lopulta sysäyksen palata vanhoilla päivillään takaisin Amerikasta kotikulmilleen Suomeen, ruotsinkielisen Pohjanmaan Siklaxiin. Moni asia on muuttunut maailmansotien ja kylmän sodan jälkeen, maailma ja maaseutukin on erilainen. Lars Sundin Pohjanmaa-trilogian päätösosa Erikin kirja tuo lukijan vielä kerran siklaxilaiseen maalaismaisemaan Holmien, Smedsien ja Näsien sukukronikassa. Kertoja Carl-Johan Holmin matkassa kuljetaan nyt talvisodasta nykypäivään asti.

Erik oli tiedustelu-upseerina toisessa maailmansodassa, josta tapahtumien vääjäämätön virta vei hänet ensin maanpakoon Ruotsiin, sittemmin Yhdysvaltoihin, kunnes lopulta CIA värvää hänet vakoojaksi vuosikymmenien ajaksi. Erikin vaiheiden rinnalla tutkitaan myös samanaikaisia tapahtumia Suomessa. Siklaxissa keskeisessä asemassa on Erikin serkun Margaretan ja liikennöitsijäsuvun vesan Charles Holmin omalaatuinen ja kaunis rakkaustarina. Charlesin sodanaikaisiin kokemuksiin tutustutaan myös melko laajasti, samoin kotirintaman tunnelmiin.

Lars Sundin tarinankuljetus on jälleen taidokasta. Kerrontateknisiä kikkoja ehkä kokeillaan nyt välillä jo vähän liikaakin, mutta toisaalta johdonmukaisesti Sund kummituksiensa kanssa keskustelee. Tapahtumat yksityiskohtineen ovat jännittäviä ja kiinnostavia. Charlesin hahmosta ja henkilöhistoriasta Sund kehittelee erityisen herkullista proosaa; itse asiassa Erikin vakoilupuuhat vastavuoroisesti ovat ainakin minun mielestäni jopa koko trilogian tyhjänpäiväisintä antia. Kokonaisuus kuitenkin edelleen jää vahvasti plussan puolelle.

Erikin kirja tuotti Lars Sundille kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 2004. Kuten Puodinpitäjän poikaakin, voidaan myös Erikin kirjaa lukea irrallaan muista Pohjanmaa-trilogian teoksista, mutta varmasti parhaiten tämä teos iskee, jos Colorado Avenue ja Puodinpitäjän poika ovat melko tuoreessa muistissa. Lars Sund on minulle tämän kevään parhaita kirjallisia löytöjä, toivottavasti myös monelle muullekin!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...