Sillalla käy tuuli

Päivi Taussi: Sillalla käy tuuli

Viime vuonna luin Päivi Taussin kirjan Katrin kahdet kengät, joka kertoi veljensä kanssa Inkeristä Suomeen paenneesta Katrista. Katri perusti perheen ja eli Kotkan seudulla 1900-luvun alussa. Sillalla käy tuuli on löyhästi jatkoa tälle kirjalle, sillä henkilöt ovat Katrin jälkeläisiä, pikkuserkkuja, ja ollaan nykypäivässä. Ilona ja Kaarina halua... Lue koko vinkki »
Ikuinen kaipuu

Ann-Luise Bertell: Ikuinen kaipuu

Luin aiemmin tänä vuonna Ann-Luise Bertellin kooltaan pienen, mutta sisällöltään uskomattoman laajan romaanin Ikävän jälkeen. Se kertoi Maria Alinan tarinaa kahdessa aikatasossa, siirtolaisena Kanadassa ja hauraana vanhuksena koti-Suomessa. Tämä käsillä oleva Ikuinen kaipuu sijoittuu ajallisesti 1950-luvulle, jolloin Maria perheineen muuttaa Kanada... Lue koko vinkki »
Mitä männyt näkevät

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät

"Hän (Georgiev) halusi näyttää meille yhden alueen, Sandarmohin männikön. Kun saavuimme paikalle, tiesimme heti, että olimme löytäneet etsimämme laajassa männikössä ... maa oli painautunut suorakaiteen muotoisiksi kuopiksi. Ensimmäisestä kuopasta löysimme viitisenkymmentä luurankoa. Jokaisessa kallossa pyöreä reikä. ...arkistojen perusteella voimme... Lue koko vinkki »
Loskalauluja

Satu Rommi: Loskalauluja : Nurinkurinen matkakirja paluumuuttajille

Takaisin, takaisin! Ei, tämä ei ole runokirja, voitte realistitkin palata lukusille. Satu Rommi (45 vuotta) kertoo pienessä kirjasessaan, jonka luokittelen pamfletiksi, maailmalta paluun vaikeuksista tänne syrjänperälle eli Suomeen, Tuusulanjärven rannalle kotoutuessaan. 20 vuotta on lähdöstä kulunut. Lontoossa, Aasiassa on asuttu ja eletty suurin... Lue koko vinkki »
Kaksi sateenkaarta

Sisko Latvus: Kaksi sateenkaarta

15-vuotias Inna asuu Pietarissa, mutta hänellä on suomalaiset sukujuuret. Neuvostoliitto hajoaa ja perhe päättää lähteä Suomeen paluumuuttajana. Inna on ihmeissään, kun maailma ei olekaan sellainen kuin on opetettu. Muuttaminen pois tutusta ympäristöstä on kamalaa, varsinkin kun joutuu jättämään poikaystävän Venäjälle. Kirja on todella koskettav... Lue koko vinkki »
Kansan vihollinen

Olli Pirhonen: Kansan vihollinen : inkerinsuomalaisen Niina Väärän tarina

Niina Väärän vävy on kirjannut elämäkerran ylös lyhyesti ja ytimekkäästi. Väärä syntyi Neuvosto-Venäjällä 1930. Hänen äitinsä kuoli onnettomuudessa jo varhain ja isäkin pian tämän jälkeen. Suku jo toivoi, että Niinakin menehtyisi – olihan lapsia useita ja elämä ankeaa, raskasta ja vaarallistakin. Sota oli jo syttynyt ja kolme vanhinta veljestä läht... Lue koko vinkki »
Töllin tyttö

Eila Tölli-Kalinina: Töllin tyttö

Eila Tölli oli lapsi, kun hänen isänsä lähti hiihtäen rajan yli Neuvostoliittoon 1932. Mattia ammuttiin, perään lähetettiin koirakin, mutta miehen matka jatkui. Hän asettui aloilleen, löysi töitä ja asunnon – kohta Nivalassa odottanut perhe muutti hänen perässään. Lapsuus Neuvostoliitossa ei ehkä ollut sen kummempaa kuin lapsuus köyhässä perheessä ... Lue koko vinkki »
Olkileijona murisee

Eira Pättikangas: Olkileijona murisee

Olkileijona murisee -kirjasta on otettu uusi painos vuonna 2012. Ilman sitä en olisi huomannut kirjailijan olemassaoloa ja tullut tarttuneeksi juuri tähän samaiseen kirjaan. Kirjan päähenkilö on 28-vuotias Elina, joka muuttaa yksinään Helsingistä takaisin kotikyläänsä Pohjanmaalle yli kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Ympäristö on vanhoillisem... Lue koko vinkki »

Matti Rönkä: Tuliaiset Moskovasta

Viktor Kärppä on pahemmissa vaikeuksissa virkavallan kanssa kuin koskaan aiemmin. Suojelupoliisi yhdistää Viktorin kovan luokan terroriteon suunnitteluun, aikeisiin murhata presidentti Medvedev tämän ensimmäisen Suomen-valtiovierailun aikana. Siinäpä on Viktorilla selviteltävää. Aivan viatonhan hän ei tietenkään aina ole, mutta ilmeisesti tähän juo... Lue koko vinkki »
Minä, muilutetun tytär

Raija-Liisa Mäkelä: Minä, muilutetun tytär

Kirjan alaotsikkona Puoli vuosisataa Neuvostoliitossa. Nyt Suomessa asuva kirjailija kertoo elämästään ja lapsuudestaan Neuvostoliitossa, lähinnä Sortavalassa ja Petroskoissa sekä karkotusajasta eli pakollisesta evakosta Etelä-Venäjän aroilla. Kirja on mielenkiintoinen tositarina siitä, mitä Suomesta muilutetun, sittemmin ns. suurten puhdistuste... Lue koko vinkki »

Matti Rönkä: Isä, poika ja paha henki

Viktor Kärpän bisnekset ovat kehnossa jamassa. Vaikka hän on yrittänyt kovasti saada liiketoimiaan läpinäkyviksi ja viranomaisillekin kelpaavaksi, eivät lailliset urakat vain työllistä ja tuota tarpeeksi. Sitten edellisen osan Viktorista on tullut perheellinen mies, ja palaneen talon tilalle on rakennettu uusi ja entistä ehompi. Rahaa siis tarvitaa... Lue koko vinkki »
Viktor Kärppä 1-3

Matti Rönkä: Mies rajan takaa

Viktor Kärppä on paluumuuttaja Sortavalasta. Äitinsä puolelta Viktor on suomalainen, isänsä puolelta inkeriläinen. Hän on saanut koulutuksen puna-armeijan erikoisjoukoissa, hiihtänyt Neuvostoliiton B-maajoukkueessa ja jäänyt tyhjän päälle Neuvostoliiton romahdettua. Sittemmin hän on muuttanut Helsinkiin, jossa hän hoitelee ja selvittelee omien asio... Lue koko vinkki »