Colm Tóibín: Äitejä ja poikia

Osta kirja itsellesi

Colm Tóibín tuli suomalaiselle lukijakunnalle tutuksi kaksi vuotta sitten ilmestyneellä omaperäisen viehättävällä romaanillaan Brooklyn, joka kertoi nuoren irlantilaisen maahanmuuttajantytön vaiheista Yhdysvalloissa. Nyt Tóibinilta suomennettu novellikokoelma paneutuu nimensä mukaisesti äitien ja poikien suhteisiin.

Tóibinin suurin ansio on hänen käyttämänsä kieli, jonka suomentaja Kaijamari Sivill on ilmeisen taitavasti saanut käännettyä. Novellien kieli on taloudellista ja säästäväistä. Turhia ei selitellä eikä kaikkea kirjoiteta auki; kuitenkin kerronta säilyy selkeänä ja kuulaana, yhtä herkkänä kuin teoksen tyylikäs kansikuva.

Kokoelma sisältää yhdeksän novellia, jotka viimeistä lukuunottamatta sijoittuvat kaikki Irlantiin. On äiti, joka haluaa perheelleen muutakin elämää kuin ranskanperunakioskin. Äiti, jonka pappispojalla on menneisyydessään hirvittävä salaisuus. Äiti, joka kuljettaa masentunutta poikaansa mielisairaalasta kotiin. Joissakin tarinoissa äiti menetetään tai on juuri menetetty, kuten Kolme ystävää -novellissa, jossa poika menee reiveihin suoraan äitinsä ruumiinvalvojaisista.

Minulle Brooklyn jäi kuitenkin suuremmaksi elämykseksi, mutta harvinaisen luettavaa ja vaikuttavaa tekstiä ovat nämä novellitkin. Suosittelen kaikille novellin ystäville ja myös niiden kirjoittamista harrastaville.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Mielenkiintoisia novelleja, jotka milestäni ikään kuin päättyivät kesken lukijan saadessa päättää, miten tarina mahdollisesti jatkuisi / jatkuu.
    Kirjan ikansikuva on hiukan hämäävä. Yhdessäkään novellissa ei esiinnyt pikkupoikaa. Tietysti kaikki pojathan ovat olleet joskus pieniä …
    Tätä novellikokoelmaa suosittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...