Colm Tóibín: Brooklyn

Osta kirja itsellesi

Eilis Lacey on irlantilaistyttö, joka asuu Enniscorthyssä äitinsä ja Rose-siskonsa kanssa. Isä on kuollut ja veljet ovat lähteneet Englantiin leveämmän leivän perässä. Rose elättää perheen käymällä töissä. Eilis onnistuu saamaan työpaikan sunnuntaiapulaisena neiti Kellyn kaupassa, mutta etenemisen mahdollisuuksia ei juuri näy.

Amerikasta vierailulla oleva pastori kertoo, että Eilisin kaltaiselle tytölle olisi parempia mahdollisuuksia tarjolla New Yorkissa, Brooklynissä. Isä Flood onnistuu järjestämään Eilisille työpaikankin, joten tottahan toki Brooklyniin on lähdettävä, vaikka matka Eilisiä arveluttaakin.

Perillä Eilisiä odottaa työ tavaratalon myyjänä ja uusi elämä Brooklynissä. Koti-ikävä, iltaopinnot, pikku hiljaa laajeneva elämänpiiri… Brooklyn on nuoren tytön kasvutarina uudessa ympäristössä, kertomus siirtolaisidentiteetistä ja juurtumisesta uuteen elämään. Romaanin varsinainen käänne saadaan, kun Eilis joutuu sattuneesta syystä palaamaan kotiin ja kohtaamaan juurensa – miltä Enniscorthy näyttää Brooklynin jälkeen?

Tóibín on kirjannut hyvin vähäeleisen ja hillityn tarinan. Omia odotuksiani se ei vastannut, odotin aiheen perusteella vähän toisenlaista kirjaa. Brooklyn on hiljainen, porvarillinen kirja. Kirjassa ei ole turhaa kikkailua, vaan tarina kerrotaan tarkkaan harkitusti. Joku voi pitää kirjaa tylsänä, mutta minusta se oli tyylikkään hillitty. Henkilöt piirtyvät selkeästi, varsinkin Eilis. Brooklyn on taitava ajankuva 1950-luvulta ja mielenkiintoinen kertomus siirtolaisuudesta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...