Günter Grass: Aivoituksia eli Saksalaiset kuolevat sukupuuttoon

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Mutta kun minä tunnen neljännenkin ajan: menneisyysnykytulevan. Siksi en välitä pitää muotoakaan puhtaana.”

– Aukotkin ovat sisältöä, jatkaa Günter Grass (1927-2015), nobelisti vuodelta 1999.

Elintaso-Saksa vastaan köyhä Aasia, miten omituista ja epäoikeudenmukaista! On tuleva toisenlainen tasaavampi aika, koska nykyiseltä talousjärjestelmältä puuttuu globaalinen tasaamisen idea. Noin jo 1980-luvun alussa.

Vaan – Eipä vielä ole tullut, vaikka mennään pian puolta vuosisataa myöhempää.

Aivoituksissa maailmaa nähnyt, Aasian kiertänyt kirjailija kierrättää opettajapariskuntaa perässään ja peluuttaa pariskunnalla lapsentekopeliä: Vieläkö lapsia hyväosaisten puolelle? Eivätkö intialaiset ja kiinalaiset voisi täyttää Saksan? Olisiko miljardi saksalaista mitä! (Tai EU-laisia?) (Mitäs näitä nyt on tullut, maahanmuuttajia, pakolaisia? Paljon paljon vähemmän – vielä.)

Kotiin maailmalta palattuaan opettajapariskunnalta jää ongelma ratkaisematta, vaikka heidän kissansakin on sen kyennyt ratkaisemaan synnyttämällä viisi suloista kisulia. Taitaa lapsentekopeli olla enemmän vietti- kuin älypeli…

Pariskunta jättää kirjan lapsettomana. Mutta kirjassa vahvasti mukana oleva, gonzoileva, kirjailija Günter Grass synnyttää koko ajan: synnyttää tätä kirjaa! Pää aina tiineenä. GG synnyttää päällään Aivoituksia, niin kuin aivoitukset syntyvät: eivät välttämättä loogisessa järjestyksessä – vaan aukoittain.

Grass rummuttaa alkutahdit ja komppaa välillä. Lukija täyttäköön aukot omilla aivoituksillaan!

Peltirumpua tässä taas kerrakseen.

Kun kerran kaunokirjallisuudesta on kysymys, niin näin se suuri sanoma – mikä milloinkin – täytyy välittää: kirjallisesti, jopa sanomisen kustannuksella.

Minua miellytti Aivoituksissa eniten kertomistapa, kerronnan elastisuus, muuttuvuus, arvaamattomuus. Itse sanoma pahasta maailmastamme sen sijaan työntyi taustalle, mutta senhän me tiedämme jo ennestään – mitä sitä turhan tautta tuputtamaan!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 874 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...