Gary Lachman: Aleister Crowley : Suuren Pedon elämä ja teot

Aleister Crowley

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aleister Crowley, tuleva Suuri Peto ja maailman moraalittomin mies, syntyy 12.10. vuonna 1875 Englannissa. Crowleyn perhe on uskonnollinen, ja hänen huomattava teologinen tietämyksensä pohjautuu paljolti hänen lapsuutensa kokemuksiin. Teini-iässä Crowley löytää kapinan ja seksin ilot ja tutustuu molempiin ehtymättömällä innolla. Hän osoittaa lahjakkuutta luonnontieteissä ja on erittäin taitava vuorikiipeilijä. Silkka laiskuus ja mielenkiinnon puute saavat hänet jättämään akateemisen elämän, ja hän keskittyy isältään saamansa perinnön turvin vapaaherran huvituksiin.

Crowley on hyvin kiinnostunut okkultismista ja salaseuroista, ja hän liittyy Hermetic Order of the Golden Dawn –nimiseen salaseuraan, jonka jäsenenä on muiden muassa runoilija William Butler Yeats. Jäsenten huonot välit ja Crowleyn sekaantuminen asioihin hajottavat seuran nopeasti.

Salaseuran hajoamisen jälkeen Crowley keskittyy matkusteluun, joogaan ja vuorikiipeilyyn. Hän yrittää valloittaa K2-vuoren, mutta kuten tavaksi muodostuu, Crowleyn hankkeet kaatuvat hänen omaan asenteeseensa. Hän ajautuu herrasmiesmäisen elkeen vuoksi naimisiin, ja liitto kukoistaakin hetken. Crowleyn vaimo avustaa Crowleya hänen maagisissa kokeissaan, ja vaimon avulla Crowley saa yhteyden pyhään suojelusenkeliinsä, joka sanelee Crowleylle Crowleyn filosofian pääteoksen Lain kirjan. Crowleyn hahmossa on paljon huijarin ominaisuuksia, mutta suojelusenkeliinsä hän uskoo itse täydellisesti.

Avioliitto epäonnistuu vaimon alkoholismin ja parin toisen lapsen kuoleman myötä. Crowley jatkaa matkusteluaan, julkaisee laadultaan epätasaista kirjallisuutta ja paneutuu entistä hartaammin maagisiin tutkimuksiinsa. Perinnön tuhlattuaan hän on pakotettu esittämään riittejään myös maksavan yleisön edessä. Julkisuus herättää lehdistön mielenkiinnon, ja Crowley onkin lopun ikäänsä skandaalilehtien lempiaihe. Vaikka paheksunnan herättäminen hiveleekin Crowleyn suurta egoa, vihjeet hänen homoseksuaalisista suhteistaan vahingoittavat häntä. Crowley on bi-seksuaali, mutta homoseksuaalisuus on hänen elinaikanaan laitonta. Lain rikkominen ei kuitenkaan erityisemmin hillitse häntä, vaan hän jatkaa omalle mystiikalleen tyypillistä seksin ja magian yhdistelyä entistä kiihkeämmin, jopa pakkomielteisesti.

Vuosien kuluessa Crowleyn terveys alkaa horjua, ja hän yrittää parannella sitä heroiinilla kohtalokkain seurauksin. Hän perustaa Sisiliaan luostarin, jossa eletään hänen opetustensa mukaan, mutta luostarin säädytön meno saa viranomaiset nopeasti karkottamaan hänet maasta. Ikä ja huumeiden käyttö alkavat viimein painaa Crowleya. Hänen kuntonsa on ollut jo kauan huono, ja viimein vuonna 1947 Suuri Peto kuolee sydänkohtaukseen 72-vuotiaana.

Aleister Crowleyn elämässä maat, naiset, miehet ja ystävät vaihtuvat jatkuvasti. Hän on juureton ihminen, joka keksii itselleen yhä uusia nimiä ja titteleitä. Hän on lahjakas monessa asiassa, mutta pyrkii elämässään selviytymään mahdollisimman vähällä vaivalla. Hänellä on valtava ego, ja hän onnistuu käytöksellään katkaisemaan välit lähes jokaiseen läheiseensä. Heitä, jotka jäävät hänen luokseen, hän hyväksikäyttää tavalla tai toisella. Hän perehtyy syvällisesti joogaan ja on vuorikiipeilyn edelläkävijä, mutta hänen suurin perintönsä näkyy populaarikulttuurissa. Hänen mystinen hahmonsa seikkailee yhä edelleen kirjallisuudessa, musiikissa ja valkokankaalla. On ironista, että kuolemansa jälkeen Crowleysta on tullut suositumpi ja arvostetumpi kuin koskaan eläessään.

Kirjan kirjoittanut Gary Lachman oli itse 1970-luvulla hyvin kiinnostunut Crowleyn filosofiasta. Hän oli Crowleyyn vahvasti yhteydessä olevan salaseuran jäsen ja suoritti tunnollisesti kaikki vaadittavat rituaalit, kunnes kuukautisverellä höystetty ehtoollisleipä sai hänet tajuamaan, että hän oli saanut tarpeekseen. Tämän jälkeen Lachman alkoi suhtautua Crowleyn persoonaan ja opetuksiin kriittisesti. Hänen perusteellinen tuntemuksensa Crowleyn filosofiasta näkyy kirjassa: Suuren Pedon elämä ja teot on viihdyttävä ja jopa hauska tavalla, jota tämän kaltaisessa vakavassa muistelmakirjallisuudessa harvemmin kohtaa. Ilkka Salmenpohjan asiantunteva ja huolella tehty suomennos tekee kirjan lukemisesta entistä miellyttävämpää.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...