Pauli Kallio: Ammatti : käsikirjoittaja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kolmisenkymmentä vuotta sitten Pauli Kallio huomasi, että hänen lahjansa viittaavat eniten sarjakuvien käsikirjoittamiseen. Alansa ainoana kotimaisena täyspäiväisenä ammattilaisena Kallio on nyt koonnut 60-vuotispäiviensä kunniaksi koko hänen uraansa luotaavan valtavan retrospektiivisen antologian, Ammatti : käsikirjoittajan.

Yli 20 piirtäjää on mukana elämäntyön esittelyssä. Mukaan Kallio on valikoinut kattavasti Kramppeja ja nyrjähdyksiä (kaikkien neljän eri piirtäjän aikakausilta), Postimies Niiloja, Ornette Birks Makkosia, Lyheneviä kesiä, FC Palloseuroja ja useita muita pidempi- ja lyhyempiaikaisia sarjojaan. Suuri osa sarjakuvista oli minulle ennestään tuttuja, mutta harvinaisuuksiakin seassa oli. Piirtäjistä mainittakoon esimerkiksi Christer Nuutinen, Ville Pirinen, Pentti Otsamo, Kati Kovàcs ja Jukka Tilsa. Erinomaisia piirtäjiä kaikki, joista monet ovat tehneet jo vuosikymmeniä yhteistyötä Pauli Kallion kanssa.

Ehkä kiinnostavinta teoksessa ovat Kallion ja kunkin piirtäjän kommentit ja keskustelut sarjojen marginaaleissa. Ne avaavat hienosti Kallion työmenetelmiä ja sitä, kuinka käsikirjoittaja ja piirtäjä pelaavat yhteispeliään. Kallion käsikirjoitus on aina hyvin tarkka, ruutujako ja dialogi kuuluvat hänelle, ja kuvitukseenkin saattaa lähteä referenssikuvia mukaan, mutta piirtäjälle jää vapauksia kuvakulmien ja joidenkin muiden painotusten suhteen. Yhteistyön kehittyessä Kallio ja kulloinenkin piirtäjä alkavat aina oppia toistensa tavat ja luottamuksen syntyessä sarjakin lähtee usein parempaan lentoon.

Ammatti : käsikirjoittaja on sarjisvuoden 2020 avainteoksia. Se on kauttaaltaan laadukasta kotimaista sarjista (yksi saksalainen piirtäjä on mukana), josta riittää luettavaa päiväkausiksi. Suosittelen kaikille sarjakuvan ystäville!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...