Anni Mäentie: Aurinkotuoli

Osta kirja itsellesi

  • Näkinkengät 7
  • Tekee mieli uida 15
  • Yksi ja toinen jalka 25
  • Kotimatkan ikkunat 37
  • Moi 45
  • Hieno metsä 55
  • Juhlat 61

Anni Mäentien Aurinkotuolin sisältö. Runoja rannalta, salilta, baarista ja juhlapaikalta.

Hyvin suo runoilija vapaata tilaa lukijan mielenliikkeille, antaa virikkeitä, heittelee vinkkejä. Lukijana koukkuunnun mukaan kuin piilosanatehtäviin ikään.

Haluan tietää, myös muuntaa oman tahtoni mukaan, missä milloinkin mennään, missä kulloinkin ollaan – ja miksi.

lipeän rytmistä eteen ja taakse
tukijalan takareiteen sattuu

Ensilukemalta jää mieleen jumppa salilla, jossa on kova lattia:

matto on armollinen
selän alla

Takarivissä jossain näkymättömissä yksinäisenä voimistelemassa. Kotimatkalla salilta hikijumpan jälkeen palatessa voi kuvitella ja aanailla ikkunoiden takana eläjien rutinoidun vähemmän loistokkaan arjen – tavanomaista elämää, ei omaa kummempaa.

Alun aurinkotuolissa lekottelu vaihtuu jossain vaiheessa joutavanpäiväiseen, turhauttavaan baariturinaan; lukijallekin tutunoloiseen menneeseen, ei mihinkään johtavaan.

yhdessä
pelkäämme toisiamme

Kiteytettynä Mäentien sanoma: ei yksinäisyys eikä toivottomuus, vaan – ulkopuolisuus. Tuttu teema runomaailmassa, ja sehän se lohtua runouden pariin hakeutuville tuo, runokirjoihin tartuttaa: jotta muitakin on – samanlaisin, syvältä kirpaisevin tuntein.

Hyvin nämä Mäentien (s. 1986) proosahkot runot, kuten alun sisällysluettelokin näyttää, sopivat runoilija Rainer Maria Rilken (1875-1926) neuvojen piiriin, niihin, joita hän nuorena jakoi 19-vuotiaalle Kappukselle kirjassa Kirjeitä nuorelle runoilijalle: ”Älkää kirjoittako rakkausrunoja – – – etsikää aiheita, joita arkenne tarjoaa; kuvatkaa surujanne ja toiveitanne, ohikiitäviä ajatuksia ja uskoanne kauneuteen – kuvatkaa niitä rakastavalla, hiljaisella ja nöyrällä vilpittömyydellä – – – ”

Kirja jätti mietintämyssyn päähän: josko tosiaan ulkomaan kaukomatkan tehdä pyyhkäisisi pelkällä rantapyyhkeellä! Siis näin:

lapsi heiluttaa vasenta jalkaansa el salvadorin päällä el salvador on seitsemän miljoonan
asukkaan trooppinen valtio el salvador on pyyhe jossa lukee izalco metapán san miguel

Vaikka ilmaston hyväksi – ja niiden runsaiden runoeläinten!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...