Mikko Räty: Borealia

Borealia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Borealia on Mikko Rädyn esikoisrunokokoelma. Kauniin sinikantisen runokirjan kansien välistä löytyy paljon kaikenlaista:

Olemme kokoontuneet tänne kaikkialta kaikkeudesta
ja järjestäytyneet olomuotoihimme

mammutinkaltaiset kärsäeläimet ja naakat
karhukaiset ja siat, perhoset, sisaret ja planeetat
kuka miksikin luontonsa mukaan, esim. eksäsi
oli aivan tavallinen hyvännäköinen nuori meedio.

Ensimmäinen varsinainen osio, Luusali, on kuin kävely luonnontieteellisessä museossa. Se puhuu aikakausien saatossa kadonneista dinosauruksista, mutta kantaa myös sävyjä maapallon nykytilasta: ”olisi ylipäätään helpompaa jos ymmärtäisimme / kuinka tämä avaruuden loputtomuudessa kelluva petrimalja toimii”. 

Hyönteissali tarkastelee nimensä mukaisesti hyönteisiä. Sekin sivuaa lajikatoa, jatkuvaa tuhoa ympärillämme. Pienet hyönteiset ovat usein lähes näkymättömiä, mutta eivät merkityksettömiä. 

Herkimmillään Borealia on Lintusali-osiossa, jossa käsitellään runominän siskon menetystä. ”Minä kirjoitan sen tähän, sinun kaltaisesi oli.” Kuvaus on häilyvää, koskettavaa ja tunnelmallista.

Kaikkiaan Borealia on hieno runokokoelma. Rädyn säkeet hengittävät. Luonnontieteellisen museon kehys toimii hyvin, se vie ajatukset menneeseen ja samalla siihen, miten yhä useampi laji on jatkossa nähtävissä vain museoissa. Puhuttelevaa tekstiä.

Yhä etsimme kuolleesta aineesta elämää, karttaa takaisin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...