J. P. Delaney: Edellinen asukas

Edellinen asukas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kiinnostaisiko täydellinen elämä unelmien talossa? Janelle ainakin maistuu. Lontoosta on vaikea löytää järkevän hintaista kotia ja kun kohdalle osuu mahdollisuus muuttaa huipputekniseen mestariarkkitehdin luomukseen, Jane on tietysti kiinnostunut.

Asiaan liittyy toki jokunen ehto – kelvatakseen asukkaaksi on tehtävä hakemus ja kelvattava arkkitehdille itselleen ja lisäksi sitouduttava paksuun nippuun sääntöjä. Ehtoja on kaikkiaan parisataa ja monet niistä ovat kuin suoraan vinksahtaneen Marie Kondon kynästä: ei mattoja, ei tauluja, ei ruukkukasveja, ei koriste-esineitä, ei kirjoja, ei verhoja, ei muita lamppuja kuin taloon kiinteästi kuuluvat, ei roskakoreja, ei pyykkinaruja, ei osista koottavia huonekaluja ja niin edelleen.

Jane suostuu. Ehkäpä kurinalainen asuminen auttaa muuttamaan häntä ihmisenä, tekemään hänestä paremman ihmisen.

Jane ei kuitenkaan ole ensimmäinen asukas talossa. Joka toisessa luvussa kerrotaan edellisestä asukkaasta, Emmasta. Emmakin kohtasi saman talon, samat ehdot, mutta myös karun kohtalon: Emma menehtyi talossa, vähän epämääräisissä oloissa.

Niinpä lukija saa seurata kahta jännittävää tarinalinjaa: tiedossa on, että Emmalle kävi kehnosti, mutta miten, miksi ja kuka oli syyllinen? Ja entä Jane sitten? Odottaako sama kohtalo Janea? Naisten tilanteissa on huolestuttavan paljon samaa.

Toki Edellisen asukkaan asetelmassa on paljon sellaista, jossa ei oikeastaan ole järjen hiventäkään, mutta kokonaisuus toimii silti. Tarina on huolella rakenneltu ja etenee juuri niinkuin tällaisen psykologisen trillerin kuuluukin: uutta informaatiota ja uusia käänteitä napsuu tasaiseen tahtiin pitämässä mielenkiintoa yllä.

Kirja nouseekin listoillani genren kärkeen: suosittelen lämpimästi kaikille psykologisten trillerien ystäville.

Kirjailija J. P. Delaney liittyy raikkaasti naista teeskentelevien miesten joukkoon: sukupuolettomuudellaan naiseen viittavan nimimerkin takana on Tony Strong, mainosmies, joka on työskennellyt samassa Ogilvy and Matherin mainostoimistossa, josta Salman Rushdie ponnisti kirjailijanuralleen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...