Ville Hytönen: Eesti on My Mind : Sata askelta Virossa vironsuomalaisen kanssa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ville Hytönen on Virossa asuva kirjailija, joka on julkaissut kuusi kirjaa viroksi, näytellyt virolaisessa elokuvassa, isännöinyt virolaisia taideresidenssejä ja perustanut perheen Viroon. Kukapa olisi siis parempi opas virolaiseen elämänmenoon ja kulttuuriin kuin Hytönen.

Eesti on my mind sisältää noin sata kirjoitusta Virosta, jotka käsittelevät naapurimaatamme hyvin laajalta skaalalta. Tutuksi tulevat niin virolaiset vähemmistöt, kuuluisat henkilöt, historialliset kipupisteet kuin Põltsamaan sinappi ja tallinnalainen larppaus skenekin.

Erityistä mielenkiintoa herättivät Hytösen kirjoitukset virolaisten suhtautumisesta maahanmuuttajiin; ulkopuolisuuden tunne on on maahanmuuttajien keskuudessa varsin yleinen, semminkin kun heitä on Virossa aivan häviävän pieni määrä. Siitä huolimatta on Virossakin kautta aikain ollut ulkopuolelta tulleita vaikutteita ja varsin erikoisen taustan omaavia maahanmuuttajia. Erityisen maininnan ansaitsee Ibrahim Petrovitš Gannibal. Tšadista ostetusta orjasta ja Pietari Suuren adoptoimasta pojasta kasvoi loistava sotataktikko ja myöhemmin Tallinnan kuvernööri. Mies tunnetaan myös Aleksander Puškinin isoisoisänä. Tässäpä vinkki kustantajille elämäkerrasta, josta mielellään lukisi enemmänkin.

Hytönen avaakin Viron historiaa mielenkiintoisesti, myös vuosisadan alun tuottoisa kirjallisuuden kukoistuskausi jäi näin kirjallisuuden ystävänä mieleen. Valitettavasti aivan samanlaiseen kukoistukseen ei olla päästy toisen itsenäistymisen jälkeen, niin järjestelmällisesti neuvostojärjestelmä tuhosi kustantamot, kirjalliset järjestöt kuin apurahajärjestelmänkin.

Kirjan yksittäiset tekstit eivät ole hirveän pitkiä, ehkä keskimäärin nelisen sivua. Hytönen onnistuu kuitenkin vähässä tilassa kertomaan paljon ja tekstien pituus tuntuu juuri sopivalta. Kirjaa lukiessa tuleekin vähän sellainen olo, kun istuisi hyvän ystävän kanssa tuopillisella kuuntelemassa mehukkaita tarinoita, tarinoiden pituus ja Hytösen miellyttävän keskusteleva sävy tekevät kirjasta hyvin helppolukuisen.

Eesti on my mind onkin loistava valinta kaikille Viron matkailijoille ja muille uteliaille, mielenkiintoisia yksityiskohtia vilisevästä kirjasta löytyy varmasti uusia asioita vannoutuneillekin Viron ystäville.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...