Ville Hytönen: Eesti on My Mind : Sata askelta Virossa vironsuomalaisen kanssa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ville Hytönen on Virossa asuva kirjailija, joka on julkaissut kuusi kirjaa viroksi, näytellyt virolaisessa elokuvassa, isännöinyt virolaisia taideresidenssejä ja perustanut perheen Viroon. Kukapa olisi siis parempi opas virolaiseen elämänmenoon ja kulttuuriin kuin Hytönen.

Eesti on my mind sisältää noin sata kirjoitusta Virosta, jotka käsittelevät naapurimaatamme hyvin laajalta skaalalta. Tutuksi tulevat niin virolaiset vähemmistöt, kuuluisat henkilöt, historialliset kipupisteet kuin Põltsamaan sinappi ja tallinnalainen larppaus skenekin.

Erityistä mielenkiintoa herättivät Hytösen kirjoitukset virolaisten suhtautumisesta maahanmuuttajiin; ulkopuolisuuden tunne on on maahanmuuttajien keskuudessa varsin yleinen, semminkin kun heitä on Virossa aivan häviävän pieni määrä. Siitä huolimatta on Virossakin kautta aikain ollut ulkopuolelta tulleita vaikutteita ja varsin erikoisen taustan omaavia maahanmuuttajia. Erityisen maininnan ansaitsee Ibrahim Petrovitš Gannibal. Tšadista ostetusta orjasta ja Pietari Suuren adoptoimasta pojasta kasvoi loistava sotataktikko ja myöhemmin Tallinnan kuvernööri. Mies tunnetaan myös Aleksander Puškinin isoisoisänä. Tässäpä vinkki kustantajille elämäkerrasta, josta mielellään lukisi enemmänkin.

Hytönen avaakin Viron historiaa mielenkiintoisesti, myös vuosisadan alun tuottoisa kirjallisuuden kukoistuskausi jäi näin kirjallisuuden ystävänä mieleen. Valitettavasti aivan samanlaiseen kukoistukseen ei olla päästy toisen itsenäistymisen jälkeen, niin järjestelmällisesti neuvostojärjestelmä tuhosi kustantamot, kirjalliset järjestöt kuin apurahajärjestelmänkin.

Kirjan yksittäiset tekstit eivät ole hirveän pitkiä, ehkä keskimäärin nelisen sivua. Hytönen onnistuu kuitenkin vähässä tilassa kertomaan paljon ja tekstien pituus tuntuu juuri sopivalta. Kirjaa lukiessa tuleekin vähän sellainen olo, kun istuisi hyvän ystävän kanssa tuopillisella kuuntelemassa mehukkaita tarinoita, tarinoiden pituus ja Hytösen miellyttävän keskusteleva sävy tekevät kirjasta hyvin helppolukuisen.

Eesti on my mind onkin loistava valinta kaikille Viron matkailijoille ja muille uteliaille, mielenkiintoisia yksityiskohtia vilisevästä kirjasta löytyy varmasti uusia asioita vannoutuneillekin Viron ystäville.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...