Friedrich Dürrenmatt: Epäily

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eletään vuoden 1948 viimeisiä päiviä. Leikkauksesta toipuva vanha komisario Bärlach joutuu vetäytymään eläkkeelle. Sairaalassa hänen silmiinsä kuitenkin osuu valokuva natsien keskitysleiriltä, jossa pahamaineinen lääkäri suorittaa vatsaleikkausta ilman puudutusta. Bärlachin mielenkiinto herää: onko tuo sadisti vielä hengissä, ja jos on (kuten komisario ounastelee), toimiiko hän yhä lääkärinä toisen nimen suojissa? Kuinka tällaisen jutun voi ratkaista invalidina omalta kuolinvuoteeltaan? Ehtiikö Bärlach pysäyttää oman murhaajansa?

Friedrich Dürrenmattin Epäily on hieno trilleri. Dürrenmatt on kehitellyt persoonallisen tarinan, joka haastaa dekkaritradition kurkistamalla sen kulman ympäri. Kysymys kuuluu, voiko rikoksen selvittää ennen kuin se tapahtuu. Hyvin pienistä vihjeistä vanha komisario Bärlach kasaa jutun, joka käy nopeasti hengenvaaralliseksi kaikille mukanaolijoille. Jännittävän tarinan loppuratkaisu on yllättävä, mutta lopulta looginen.

Välillä Dürrenmatt käyttää ehkä turhan paljonkin aikaa poliittisiin ja moralisoiviin saarnoihin, joita ilman Epäily olisi vieläkin napakampi romaani. Toki tällaisenaankaan, alle 200 sivun mitassaan, se ei ole turhan raskas paketti. Epäily ilmestyi aikanaan jatkokertomuksena aikakauslehdessä, mikä selittää sen paikoin katkonaista rakennetta.

Friedrich Dürrenmatt on tyylikäs rikoskirjailija, jonka teoksissa tuntuu olevan aina jokin erikoinen koukku. Aiemmin vinkkaamani Haaveri ja Oikeus ovat samaa sarjaa – hyvin kasattuja rikostarinoita, jotka herättävät kiinnostuksen persoonallisella tulokulmallaan. Epäilyä kelpaa vinkata vielä lähes 70 vuotta alkuperäisen julkaisun jälkeenkin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...