Riad Sattouf: Esther’s Notebooks : Tales From My Ten-year-old Life

Esther's Notebooks

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomessa Riad Sattouf on enimmäkseen tunnettu hienosta sarjakuvastaan Tulevaisuuden arabi, mutta se ei suinkaan ole miehen ainoa bestseller-sarjakuva. Ranskassa suurta suosiota nauttii myös nyt jo kuudenteen osaan kerennyt Les Cahiers d’Esther eli Esther’s Notebooks, joka on kääntynyt myös menestyneeksi animaatiosarjaksi.

Sarjakuvan idea on aika omaperäinen. Sattoufin tuttavaperheen tyttären kertomuksiin perustuva sarjakuva koostuu yhden sivun tarinoista, joissa avautuu kymmenvuotiaan maailma kaikessa dramaattisuudessaan. Pienet tapahtumat saavat suuret mittasuhteet, mutta lasten tapaan myös tunteet tulevat ja menevät nopeasti ohi.

Tästä lähtökohdasta kumpuava huumori on tavallaan ennalta-arvattavaa, tuon ikäinen lapsi näkee vielä maailman omaperäisen ja naiivin linssin kautta ja lopputulos on väistämättä huvittava. Sattouf on kertojana kuitenkin sen verran älykäs, että sarjakuvan viehätys ei lepää pelkästään tämän varassa, vaan huumoria värittää ennen kaikkea Sattoufin tarkkanäköiset huomiot kokonaisesta sukupolvesta.

Esther’s Notebook onkin oikein hyvä esimerkki tarinasta, joka kertoo yhteiskunnasta yksilön kautta. Missäpä yhteiskunnan arvomaailma näkyisi yhtä paljaana kuin viattomien lasten puheissa? Statusesineiden ja erityisesti kännykän merkitys näkyy Estherin tarinoissa joskus hellyyttävällä, mutta aika usein hälyttävällä tavalla. Opitut sukupuoliroolit näyttäytyvät koulun pihan leikeissä vähintään erikoisessa valossa ja fanikulttuuri kauneusihanteineen vasta tässä lukijassa kauhistusta herättääkin. Sattouf taiteilee taitavasti herttaisen hauskan ja yhteiskunnallisen kommentaarin välillä, sortumatta kuitenkaan liialliseen alleviivaamiseen.

Sarjakuvaa lukiessani mietin, että tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten sarjakuvan konsepti kehittyy tulevien albumien myötä. Jokainen albumi käsittelee yhden vuoden Estherin elämästä, joten uusimmassa albumissa Esther on jo 15-vuotias. Onko jo reippaasti teini-ikäisen elämä yhtä hauskaa luettavaa kuin lapsen joka vasta varovaisesti tapailee aikuisten maailmaa? Estherin lapsenomainen tapa ymmärtää maailmaa kun on niin suuri osa tämän albumin viehätystä. No, odotan mielenkiinnolla mutta Sattoufin ammattitaidon tuntien en ole huolissani. Tämän sarjakuvan parissa jatkan kyllä enemmän kuin mielelläni!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...