Iain M. Banks: Feersum Endjinn

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Iain Banks pyörittää kirjoissaan usein useampaa päähenkilöä, joiden tarinat yhdistyvät lopussa. Näin tälläkin kertaa. Tällä kertaa pääosissa ovat viimeistä kertaa kuoleva kreivi Sessine, mielenkiintoisen viestin saava tiedemies Gadfium ja nuori Bascule, joka etsii muurahaistaan. Sopassa on seassa myös Encroachment, auringon pimentyminen, joka uhkaa koko maailmaa, mutta josta valtaapitävät eivät tunnu piittaavan.

Tarina on varsin mutkikas ja tapahtumapaikka, Serehfan valtaisa linnoitus, Banksin oudoimpia. Tosimaailman lisäksi tapahtumat etenevät kryptassa, oudossa tietokoneverkossa, jossa kuolleet sielut ja mielipuoliset tekoälyt vaeltavat.

Feersum Endjinn on siis melkoinen keitos, joka kuitenkin, lopulta, kerii itsensä kokoon kiitettävästi. Ohuudestaan huolimatta se on raskasta luettavaa, kiitos kirjoitustaidottoman Basculen, jonka osuudet on kirjoitettu foneemisesti. Teksti pitää pahimmissa kohdissa lukea ääneen, jotta sen merkityksen ymmärtää. Tehokeinona hauska, mutta pidemmän päälle väsyttävä. Se ei silti estä nauttimasta kirjasta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Makuasioistahan voi kiistellä loputtomasti: minusta taas Basculen osuudet olivat tarinan suola… ja oikeastaan ainoa mielenkiintoinen juonne. Tällä kertaa muu tarina ei imenyt mukaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...