E.L. Doctorow: Gangsterin oppipoika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ollaan New Yorkissa, 1930-luvulla. Kieltolaki on ohi, samoin lama, mutta elämä on silti monille köyhää. Nuori Billy on suuntaamassa pikkurikollisen uralle, kasvaessaan Bronxissa. Lähistöllä on gangsteri Dutch Schultzin olutvarasto, joka on nuoren joutoväen ihailevan tarkkailun kohde.

Billy onnistuu tekemään Schultziin vaikutuksen ja pääsee osaksi tämän jengiä. Valitettavasti gangsterien aika alkaa olla ohi, kieltolain päättymisen tehtyä hallaa parhaille bisneksille. Billy pääseekin todistamaan Dutch Schultzin jengin vaivihkaista hiipumista ja viimeisiä aikoja.

Kirja alkaa vaikuttavalla kohtauksella, jossa Schultz eliminoi entisen palkkatappajansa klassiseen gangsteritapaan heivaamalla tämän järveen jalat sementtiin valettuina. Smokkipukuiset miehet hinaajassa — siinä kuva, josta Doctorow takakannen mukaan idean kirjaan sai.

Gangsterin oppipoika on tyylikkäästi kirjoitettu kirja, viehättävä näkymä 1930-luvun gangsterien maailmaan. Se ei ole aivan perinteinen gangsteritarina, vaan tarkkailee järjestäytynyttä rikollisuutta vähän vinosta näkökulmasta. Tarina on muuten pääpiirteiltään tosi, Dutch Schultz oli todellinen henkilö, kuten moni muukin kirjan henkilöistä. Billy sentään on Doctorow’n oma keksintö. Yllä linkitetty Dutch Schultzin elämäkerta paljastaakin kirjan tapahtumien puitteet, joiden päälle Doctorow on kehitellyt oman fiktiivisen juonensa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...