Yilun Yang: Go : Taitopelin perusteet

Go : Taitopelin perusteet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Go on vaativa peli, jonka pelaaminen vaatii perinpohjaista opiskelua. Paras vaihtoehto on löytää hyvä opettaja, mutta opettajaa ei ole saatavilla, kirja auttaa. Suomenkielisistä kirjoista on kuitenkin ollut puutetta: edellinen suomenkielinen kirja, Siivolan ja Paateron Go : Jumalten peli, ilmestyi vuonna 1988. On siis ehdottomasti aika uudelle kirjalle, tällä kertaa kyseessä on suomennos.

Go : Taitopelin perusteet -kirjan kirjoittaja Yilun Yang on kiinalainen ammattilaispelaaja ja kokenut go-opettaja. Yang haluaa kirjassaan esitellä tehokkaimman tavan oppia pelaamaan. Teoksen alkuperäisnimi Fundamental Principles of Go kertoo suomennosta täsmällisemmin mistä on kyse.

Yang pureutuukin kirjassaan ydinkysymyksiin: kuinka avaus pelataan, kuinka kiviä yhdistetään, kuinka josekeja käytetään tehokkaasti, kuinka tehdään invaasioita ja redusointia ja kuinka tiettyihin usein esiintyviin muodostelmiin on parhainta hyökätä. Nämä ovat avainasioita, joita jokainen gonpelaaja joutuu aluksi pohtimaan.

Kirjan on suomentanut gonpelaaja, joten tekstissä on termistö kohdallaan ja asia etenee muutenkin sujuvasti. Japaninkielistä go-sanastoa viljellään ahkerasti, mutta siltä on vaikea välttyä ja uuden gonpelaajan onkin vain opeteltava tietty perussanasto. Kirjassa on onneksi mukana lyhyt sanasto.

Aivan vasta-alkajalle kirja ei sovi. Suomentaja on lisännyt loppuun lyhyen selityksen gon säännöistä, sellaista kun ei alkuperäisteoksesta löydy, mutta en silti suosittele tätä kirjaa tyhjästä gon pariin lähteville (Wikipedian go-artikkeli on kenties parempi aloituspiste). Jos gon perusidea on tuttu ja säännöt selvillä, tästä kirjasta saa erittäin paljon irti, sillä se keskittyy hyvin tärkeisiin asioihin. Miellyttävän näköinen kirja ansaitsee paikkansa varsinkin jokaisen aloittelevan gonpelaajan kirjahyllyssä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...