Jonathan Swift: Gulliverin retket

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitä tulee Gulliverin retkistä mieleen? Varmaankin kuva Gulliverista makaamassa maassa, sidottuna köysillä. Matka kääpiöiden maahan, Lilliputiin, lienee teoksen tunnetuin osa. Toinen matka jättiläisten maahan seuraa perässä. Kirjan jälkimmäinen puolisko, matkat lentävään Laputan kaupunkiin ja älykkäiden hevosten, Houyhnhnmien maahan on vähemmän tunnettu – vaan suotta!

Kääpiöiden ja jättiläisten maat ovat eheitä, toimivia kokonaisuuksia, kolmas matka Laputaan taas kirjan selkeästi heikointa antia. Kirjan paras osa on kuitenkin mielestäni viimeinen matka. Aikaisemmat matkat ovat fantastisuudensa kätköissä terävää satiiria aikakauden oloista (vaikka niitä lastenkirjoinakin on luettu), mutta Houyhnhnmien maassa Jonathan Swiftin misantropia puhkeaa täyteen kukkaansa. Ihmisrotu ei saa armon hiventäkään, kun kaikin puolin ylempien Houyhnhnmien hyveitä ja ihmisten paheita vertaillaan.

Swift on terävä satiirikko ja oivallinen kirjailija. Suosittelen tutustumaan Gulliverin matkoihin kääpiöitä ja jättiläisiä perusteellisemmin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...