Aime Edasi ja Siiri Reimann: Haapsalun shaalit : pitsin aatelia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaikenlainen neuleperinne on Virossa huomattavan rikasta. Monet meistä ovat ihailleet vaikkapa Tallinnan vanhassa kaupungissa myynnissä olevia käsitöitä. Neulonnan harrastajat tuntevat hyvin myös erään tämän perinteen kauneimmista edustajista, haapsalulaiset neulotut huivit. Näillä lumoavan ihanilla ohuilla valkoisilla shaaleilla ja huiveilla on historiaa takanaan jo 1800-­luvulta alkaen. Nyt Minerva­-kustannus on ilahduttanut käsityön ystäviä julkaisemalla laajan teoksen shaalien historiasta, työtavoista ja yksityiskohtaisista työmalleista.

Shaalien malleista suurin osa on lähtöisin luonnosta: lehtiä, kukkia, oksia. Erityisesti kielomalli on tullut tutuksi: siinähän kauniit nyppyrivit muodostavat kielon kukinnot. Shaalit ovat aina joko suorakaiteen tai neliön muotoisia ja niitä koristaa jälkeenpäin lisätty reunapitsi. Mallit on toteutettu unelmanohuista valkoisista tai luonnonvalkoisista villalangoista; lopputulos on niin kevyt ja ilmava, että sen voi pujottaa vaikka sormuksen läpi.

Historia-­ ja tekniikkaosuuden jälkeen kirjan pääosan muodostavat itse mallikuviot, joista on annettu selkeä valokuva ja ruutumalli. On kuitenkin sanottava, että haapsalulaiset shaalit ovat kaikkea muuta kuin nopea-­ ja helppotekoisia. Ne vaativat kärsivällisyyttä, taitoa ja kykyä lukea ruutumalleja. Mutta tämän haasteellisen työn tulos onkin sitten arvokas: oikeanlaisesta langasta neulottuna shaalista tulee kuin arvokas perintökoru, joka voisi olla omiaan vaikkapa talvimorsiamen asustuksena.

”Kun harteillani on ohut ilmava Haapsalun shaali, tunnen olevani kuin taikaviitan suojaama”, sanoo virolainen ruokakirjailija Anni Arro. Ja kyllä nämä shaalit ja huivit ovatkin taianomaisen kauniita.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...