Merja Ojanperä: Pitsisukkien taikaa

Pitsisukkien taikaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Merja Ojanperä on Niina Laitisen ja Lumi Karmitsan ohella ehkä eräs tunnetuimpia villasukkasuunnittelijoitamme. Ojanperän neulekäsiala on kuitenkin hyvin erilainen kuin näiden kahden; hän suunnittelee enimmäkseen juuri yleensä aika herkkiä pitsimalleja, toisin kuin Laitinen, jolla on varsinkin nykyään paljon kirjoneuleita ja pitsi- ja pintaneuleissa sitten taas se ihan oma ehkäpä vähän rohkeampi tyyli kuin Ojanperällä. Karmitsahan taas suunnittelee ainoastaan räväköitä kirjoneuleita.

Ojanperä kertoo kirjansa esipuheessa, että pitsineule onnistuu parhaiten melko vaaleasta yksivärisestä langasta, koska kovin tummat ja kirjavat värit ikään kuin nielevät ja hukkaavat pitsineuleen itseensä. Tämä onkin moneen kertaan kokemani totuus: olen aloittanut useita malleja sattumalta lankakopastani löytyneistä väreistä ja todennut saman kuin Ojanperä, ja kovapäisyyttäni kuvaa se, että tämänkin kirjan malleista tein yhden sukan Vaiettu rakkaus -mallista farkunsinisellä langalla, mutta lopputulos ei näyttänyt ollenkaan niin kauniilta kuin alkuperäisen mallin vaaleanpunainen.

Kirjan 22 mallia on jaoteltu kolmeen osaan sen mukaan, käytetäänkö ohuita, keskipaksuja vai paksuja lankoja, mikä on tietenkin hyvin käyttäjäystävällistä. Lisäksi alussa on annettu suuntaa-antava lankojen vaihtotaulukko, hyvin käytännöllinen sekin. Suurin osa malleista tuntuu näennäisestä monimutkaisuudestaan huolimatta melko helpoilta; ainakin tämä koski tuota Vaiettu rakkaus -mallia, ja kun en ole tunnetusti kovin suuri polvisukkien ystävä, olin tyytyväinen siitä, että suurin osa kirjan sukista oli ihan normaalimittaisia, mikä tietenkin lisää niiden nopeaa valmistumista.

Merja Ojanperä on siis jälleen kerran onnistunut luomaan kirjan, josta on varmasti paljon iloa sukkien neulojille. Jollain tavalla hän on mielestäni myös kehittynyt neulesuunnittelijana, koska alkuaikojen romanttiset ylilyönnit, jotka olivat kyllä kauniita, mutta eivät ehkä kovin käytännöllisiä, ovat tehneet tilaa pelkistetymmälle mutta silti monimuotoiselle ilmaisulle.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...