Mary Jane Mucklestone: Fair Islen neulemallit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Fair Isle -neulonta on Shetlannista kotoisin oleva 300 vuoden ikäinen kirjoneuletyyppi, jota on perinteisesti käytetty miesten neuleissa shetlanninlangasta neulottuna. Tyyli sai 20-luvulla huomattavaa julkisuutta, kun Walesin prinssi, myöhemmin Englannin kuningas Edward, käytti sillä neulottuja puseroita julkisuudessa. Nykyään Fair Isle -tekniikka on norjalais- ja islantilaisneuleiden ohella suosituimpia perinteisiä kirjoneuletyyppejä. Se muodostuu pitkänomaisista raidoista, joissa käytetään aina vain kahta väriä kerrallaan.

Mary Jane Mucklestone on tehnyt merkittävän työn kerätessään kokoon peräti 200 erilaista mallia. Jo niiden selaileminen tuottaa neulojalle iloa, niin harmonisia ovat värit ja kuviot. Jokaisesta mallista on tarjolla mustavalkoinen kaavio, värillinen kaavio sekä värimuunnelmakaavio. Lisäksi mukana on useita eri mallien yhdistelmäehdotuksia. Tätä kautta vaikeankin näköiset kuviot aukeavat lukijalle helposti.

Kirja ei sisällä varsinaisia neuleasumalleja, mutta alussa on annettu ohjeet niiden suunnittelemiseen. Tämä vaatii neulojalta tietysti vähän kokemusta. Lisäksi Mucklestone antaa yleisiä ohjeita perusneulontatekniikoihin, kuten lisäyksiin, kavennuksiin, kappaleiden yhdistämiseen ja virheiden korjaamiseen. Suomennos on selkeä ja helppolukuinen.

Fair Islen neulemallit on mielestäni välttämätön jokaisen perinne- ja kirjoneuleista kiinnostuneen hyllyssä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...