Martin Storey: Rakkaat neuleet : 25 ajatonta mallia Pohjolasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Neulekirjoja ilmestyy melko tasaisesti joka syksy ja kevät. Tämän syksyn Kustannus-Mäkelän uutuus on Martin Storeyn Rakkaat neuleet. Mitä se tuo neulekirjallisuuteen?

Kirjan alaotsikkona on 25 ajatonta mallia Pohjolasta, ja näin ollen sen kirjo- ja kuvioneulemallit tulevat pääasiassa Skandinaviasta ja Shetlannista, unohtamatta Irlannille ominaisia Aran-neuleita. Kirjo- ja kuviomalleja on suurin piirtein puolet molempia. Pitkään jatkuneen kuvio- ja pitsineulekauden jälkeen on ainakin minusta ilahduttavaa Fair Isle -kirjomallien runsaus; ilmeisesti Fair Isle on tulossa uudelleen muotiin, koska ennakkotietojen mukaan myös Moreenilta on syksyn kuluessa ilmestymässä Fair Isle -neulekirja. Nämä mallit ovat yltäkylläisen värikkäitä ja näennäisestä monimutkaisuudestaan huolimatta helppoja neuloa, koska niissä käytetään yleensä vain kahta väriä kerrallaan ja mallikerrat ovat lyhyitä.

Myös pitsi- ja pintaneuleita on muistettu. Palmikkoneuleet ovat nekin tässä kirjassa helppoja toteuttaa, esimerkiksi kaikista monimutkaisimmat Aran-kuviot on jätetty pois. Erikoista malleille on se, että kaikkien pitsi- ja pintaneulemallien ohjeet on toteutettu ainoastaan sanallisesti: kaavioita ei ole. Tämä saattaa vannoutuneesta pitsineulojasta tuntua oudolta, mutta eihän kaavioidenkaan seuraaminen kaikille ole aivan yksinkertaista.

Ohjeista löytyy pipoja, huiveja, sukkia, tyynyjä ja laukkuja – ja luonnollisesti englantilaisille niin tyypillinen kuumavesipullon suojus! Ohjeissa huomiotani kiinnitti se yksityiskohta, että niin pipoissa, kaulureissa ja jopa sukissakin oli suosittu pitkillä puikoilla neulomista, jolloin valmiiseen neuleeseen tulee sauma: tätähän meikäläisissä ohjeissa on nykyään vältetty ja työt on toteutettu pyörö- tai sukkapuikoilla. Kokenut neuloja pystyy kyllä varmaan muuntamaan ohjeet itselleen mieluisammiksi.

Kaikissa ohjeissa käytetään Rowanin lankoja: niiden laajoista värikartoista löytyykin varmasti kaikkia miellyttävät värit.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...