Martin Storey: Rakkaat neuleet : 25 ajatonta mallia Pohjolasta

Rakkaat neuleet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Neulekirjoja ilmestyy melko tasaisesti joka syksy ja kevät. Tämän syksyn Kustannus-Mäkelän uutuus on Martin Storeyn Rakkaat neuleet. Mitä se tuo neulekirjallisuuteen?

Kirjan alaotsikkona on 25 ajatonta mallia Pohjolasta, ja näin ollen sen kirjo- ja kuvioneulemallit tulevat pääasiassa Skandinaviasta ja Shetlannista, unohtamatta Irlannille ominaisia Aran-neuleita. Kirjo- ja kuviomalleja on suurin piirtein puolet molempia. Pitkään jatkuneen kuvio- ja pitsineulekauden jälkeen on ainakin minusta ilahduttavaa Fair Isle -kirjomallien runsaus; ilmeisesti Fair Isle on tulossa uudelleen muotiin, koska ennakkotietojen mukaan myös Moreenilta on syksyn kuluessa ilmestymässä Fair Isle -neulekirja. Nämä mallit ovat yltäkylläisen värikkäitä ja näennäisestä monimutkaisuudestaan huolimatta helppoja neuloa, koska niissä käytetään yleensä vain kahta väriä kerrallaan ja mallikerrat ovat lyhyitä.

Myös pitsi- ja pintaneuleita on muistettu. Palmikkoneuleet ovat nekin tässä kirjassa helppoja toteuttaa, esimerkiksi kaikista monimutkaisimmat Aran-kuviot on jätetty pois. Erikoista malleille on se, että kaikkien pitsi- ja pintaneulemallien ohjeet on toteutettu ainoastaan sanallisesti: kaavioita ei ole. Tämä saattaa vannoutuneesta pitsineulojasta tuntua oudolta, mutta eihän kaavioidenkaan seuraaminen kaikille ole aivan yksinkertaista.

Ohjeista löytyy pipoja, huiveja, sukkia, tyynyjä ja laukkuja – ja luonnollisesti englantilaisille niin tyypillinen kuumavesipullon suojus! Ohjeissa huomiotani kiinnitti se yksityiskohta, että niin pipoissa, kaulureissa ja jopa sukissakin oli suosittu pitkillä puikoilla neulomista, jolloin valmiiseen neuleeseen tulee sauma: tätähän meikäläisissä ohjeissa on nykyään vältetty ja työt on toteutettu pyörö- tai sukkapuikoilla. Kokenut neuloja pystyy kyllä varmaan muuntamaan ohjeet itselleen mieluisammiksi.

Kaikissa ohjeissa käytetään Rowanin lankoja: niiden laajoista värikartoista löytyykin varmasti kaikkia miellyttävät värit.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...