Anne Bäcklund, Eija Bukowski, Pia Ketola ja muut: Sukupolvien silmukat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sain kuulla tästä kirjasta käsityöblogien kautta ja kiinnostuin heti. Sen kustantaja Maahenki ei liene yleisesti kovin tunnettu – Maahenki tuottaa muun muassa ympäristöä, maaseutua, taidetta ja ortodoksisuutta koskevia kirjoja. Ainakaan minun silmiini ei ole osunut kovin usein Maahengen markkinointia tai mainontaa, mutta Sukupolvien silmukat -kirjasta tieto siirtyi tehokkaasti käsityöharrastajalta toiselle. Ja hyvä niin, sillä kyseessä on oikein viehättävä teos.

Sukupolvien silmukat luo katsauksen rajantakaisen Karjalan sukka-­ ja lapasperinteeseen. Kirjassa on yli 40 ohjetta 1700-­luvulta 1940-­luvulle, toinen toistaan hurmaavampia. Suurin osa on toteutettu perinteisenä kirjoneuleena, mutta mukana on monta lapasmallia, joissa on käytetty eräänlaista kiinteiden ketjusilmukoiden virkkaustekniikkaa, jota en edeltäkäsin tuntenutkaan.

Värit loistavat hehkeinä – kirjan kuvitus on oikein onnistunut – ja mallit ovat perinteisellä tavalla kauniita ja aina muodikkaita. Mitään paksusta langasta tehtyjä yhden illan töitä ne eivät ole; suurimmassa osassa on käytetty hyvinkin ohuita lankoja ja 2­2,5 numeron puikkoja, mutta toisaalta vähänkin tottuneemman neulojan on vallan helppo soveltaa kuviot itselleen, koska jokaisen työn yhteydessä on mainittu mallikerran leveys.

Kiinnostava osa kirjaa ovat myös lukujen alussa olevat tekstit neuleperinteestä ja sitä kautta naisten töistä – nainen kun ei saanut milloinkaan vaikuttaa laiskalta, vaan jokaisena joutohetkenä piti käsissä olla neuletyö, joka kulki kaikkialle mukana esiliinan taskussa. Ja perin taitamaton oli sellainen emäntä, joka ei osannut kävellessään neuloa. ­ Tämä kirja toi minulle kovasti todeksi alussa siteeratut neuleperinteen kerääjä Eeva Haaviston sanat: ”Ja kutimemme kanssa voimme paeta nykyisyydestä muistojen maailmaan – päivän hämärtyessä illaksi, soivat puikot rauhoittavaa sävelmää.”

Sukupolvien silmukoiden parissa soivat varmaankin monet puikot tätä rauhoittavaa sävelmää. Kiitos, Maahenki!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...