Ursula K. Le Guin: Haikaran silmä

Osta kirja itsellesi

Haikaran silmän tapahtumat sijoittuvat Victoria-planeetalle, jossa asuu pieni joukko siirtolaisia. Porukkaa on kahta lajia: kaupungissa asuvat ensin tulleiden väkivaltaisten rangaistusvankien jälkeläiset, Hökkelikylässä taas maapallolta karkotettujen pasifistien rauhanomaiset jälkeläiset. Ryhmät ovat eläneet hieman epämääräisessä rauhassa keskenään, mutta nyt pasifistit haluaisivat perustaa uuden siirtokunnan, eikä kaupungin väki arvosta tätä suunnitelmaa.

Seuraa konflikti, jossa kaupunkilaisten väkivaltainen tapa ratkaista ongelmia kohtaa kyläläisten väkivallattoman vastarinnan. Tähän tämä pienoisromaani myös tiivistyy: scifipuitteet ovat vain kulissia, keskiössä on kahden erilaisen ihmisryhmän ja toimintatavan kohtaaminen. Ursula Le Guin havainnollistaa käytännössä, miten väkivallaton vastarinta väkivaltaista vihollista vastaan toimii.

Haikaran silmä ei missään nimessä nouse Le Guinin ikimuistoisempien romaanien joukkoon, mutta on mukavaa, että Le Guinin tuotantoa yhä jaksetaan julkaista suomeksi, myös tätä vanhempaa ja vaatimattomampaa. Kyllä tämäkin kirja on lukemisen arvoinen yhteiskuntatutkielma.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...