Joanna Nadin: Hanki elämä, Rachel Riley — traagisen tavallinen päiväkirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rachel saa joululahjaksi parhaalta ystävättäreltään päiväkirjan, josta muodostuu siis traagisen tavallinen päiväkirja, ainakin sen kirjoittajan mielestä. Rachel on mitä tavallisimman keskiluokkaisen perheen tavallinen nuori, jolle ei tapahdu mitään. Elämä on tylsän tavanomaista ja angstista, joten hän päättääkin muuttua itse — hän haluaa olla traaginen kirjallisuuspersoona.

Sekin on vaikeaa, koska Rachel asuu pienessä englantilaisessa kylässä eikä muutosta Lontooseen yllättäen tulekaan mitään. Vanhemmat ovat niin-vanhempia; äiti hiukkasen tiukkapipo huolehtija, isä vähän näkymätön ja pikkuveli hobittifani ja kiusankappale. Lisäksi perheessä on väliaikainen yrjöilevä adoptiokoira ja hetkittäin muutakin väkeä, joka aiheuttaa vauhtia ja omituisia tilanteita. Koulussa taas välillä ollaan ystäviä, välillä ei. Tunteet kuohuvat puolin jos toisin, paras ystävä voikin olla hurja vihollinen. En paljastele tässä juonta sen enempää.

Totean vain, että tämä on ihan lukukelpoisa opus, jonka voisi hankkia nuorelle, joka jo lukee ns. oikeita kirjoja. Sopisi taatusti esimerkiksi joidenkin kammottavien tv-sarjoista tehtyjen kirjojen tilalle. On tässä ainakin reilusti luettavaa, välillä ihan fiksuja oivalluksia, pikkuisen politiikkaakin, paljon kouluasiaa, herkullisia väärinkäsityksiä ja hihityttäviä luonnehdintoja. Ahmimisikäiselle varmasti aivan makupala!

Itse asiassa, on pakko tunnustaa, että itsekin hihittelin parissa kohdassa. Tunnistin jopa itseni tuon ikäisenä, kaikki oli joko kamalan ihanaa, kamalan kamalaa tai kertakaikkiaan kammottavaa, noloa tai vain tylsää. Päiväkirja on aika kilttiä tavaraa eli mitään pahennusta herättävää ei ole joukkoon eksynyt — no ensimmäiset alkokokeilut, suukot ja niin edelleen toki kuuluvat asiaan. Kirjalla ei ehkä ole varsinaista sanomaa, mutta pienistäkin asioista voi joskus olla iloinen ja kurjakin juttu voi kääntyä parhain päin. Uskoisin tämän jopa ihastuttavan joitakin. Mutta, kuten sanottua, tämän voisi antaa tytölle, jolla ei vielä ole valmiita lukumieltymyksiä. Hyvin ja sujuvasti kirjoitettua, mietittyä ja nuorille sopivaa menoa.

PS: Rachelin kansitekstin mukaan kirja on ehdottomasti kielletty alle 13-vuotiailta ,D Itse suosittelen tätä jopa hiukkasen nuoremmille…

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

12 kommenttia

 1. Ihan hauska kirja, mutta kuten ennenkin nuorten kirjoissa, raivostuin kliseiseen nuorisokuvaan. Päähenkilöksi on valittu käsittämättömän tyhmä ja raivostuttava tyttö.

 2. tosi hyvä ja hauska kesä kirja, siitä vaan lukemaa! 😀

 3. Iha loistava, lukekaa! Ja sinä Laura, ei Rachel on raivostuttava D:

 4. varmasti hyvä kirja <3 ajattelin itse ostaa huomenna sen ja päätin tulla lukemaan vähän entuudestaan siitä. onkohan noin että se Rachel olis raivostuttava ja millähän laitta sitten ?! en usko 😀 siis kannattaa lukea??

 5. Mun mielest tosi hyvä kirja, vaik puhutaanki välil vähä liikaa aikuisten juttuja!

 6. Voinkin jo kertoa kaikille kirjasta pitäneille, että luvassa on jatkoa Rachelin päiväkirjaan heti vuoden 2010 keväällä!

 7. ihan kiva mutta en suosittelisi sitä alle 13 vuotiaille. jos olisin 13 vuotias en haluaisi asua lontoossa jos siellä arvostetaan vain sitä kuinka monen kanssa on tehnyt seksiä. kirja on hauska mutta jokin ärsyttää siinä minua…

 8. Kirja on superhyvä eikä liian aikuismainen, olen lukenut kaikki sarjan 4 kirjaa ja ne kaikki ovat tosi hauskoja. Kyllä kaikissa nuorten kirjoissa puhutaan vähän seksistä, ei siltä voi välttyä. Odotan innolla 5. kirjaa. 🙂

 9. Olen lukenut yhteis niteen hanki elämä ja haku päällä Rachel Riley pidin ,edustan lukutoukiin kuuluviin nuoriin,kirja sopii minusta juuri meille 14-16v minusta nuoremmat ei ehkä ihan ymmärrä niit juttui eikä esim jaksa lukea paksua yhteis nidettä yli 600sivuineen.Minusta oli mukava kesällä mökillä aina kun ei polskutellu sisarusten ja serkkujen kaa järvessä löhötä riippukeinussa ja syventyä tähän opukseen.Sain kirjan synttärilahjaksi kesä lukemiseksi. Tykkään Rachel Rileyn tavasta kirjoittaa päiväkirjaansa, ja juuri niistä asioista jotka ovat meille nuorille tärkeitä ja elämän rutiinia. Annan kirjalle 9+arvosanaksi.Kirjan huumorikin on mukavaa.

 10. Olen 12-vuotta ja sain juuri luettua koko sarjan eikä ollut mitenkään ”aikuismaista” tekstiä. Tietysti jotkut kohdat olivat vähän kyseenalaisia, mutta ei kirjat mitenkään huonoja ole.

 11. En ole lukenut Rachel Rileya, mutta en ymmärrä noita ikärajasuosituksia. Luin lapsena ja nuorena varmaan kaikkea muuta kuin ikäiselleni suositeltuja kirjoja, eikä se ollut minulle pahaksi lainkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...