Aino Kontula: Herra rehtori

Herra Rehtori

Osta kirja itsellesi

Herra rehtori täydentää Kontulan aiempia oppilaan ja opettajan näkökulmista koulun arjesta kertovia kirjoja rehtorin näkökulmalla. Kirja kertoo rehtorin elämäntarinan lapsuudesta eläkepäiviin saakka.

Kirjan pohjana on Kontulan oma kokemus koulutyöstä opettajana sekä keskustelut todellisen herra rehtorin kanssa, joka on oikeassa elämässä samanniminen kuin kirjassakin. Vaikka kirjailija sanoo tarinan olevan fiktiota, vaikuttaa siltä, että tarina on hyvinkin tarkkaan todellisen herra rehtorin, Antti Allan Mikael Tuomisen elämäkerta. Kenties vain hieman mielikuvituksella maustettuna.

Paikka paikoin puuduttavankin elämänkerran lukemisesta tekee kevyempää ja mielenkiintoista kirjan alusta loppuun pysyvä humoristinen tyyli. Herra rehtori jutustelee arjen tapahtumista hirtehisellä huumorilla. Peruskoulun arki kun on kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista. Kurinpitoa ja politikointia tuntuu olevan herra rehtorinkin elämä.

Olisi ehkä ollut kevyempää ja kiinnostavampaa lukea tarkemmin jostakin ajanjaksosta rehtorin ja koulun elämää eikä harppoa läpi kokonaista elämäkertaa. Kirja on kuitenkin ohuehko pokkari ja humoristinen tyyli tekee siitä mielekkäämpää luettavaa.

Tarina kiinnostaa varmasti erityisesti koulumaailmassa työskenteleviä tai siitä muuten kiinnostuneita, sillä tarinan ohessa tullaan läpikäyneeksi myös suomalaisen peruskoulun historiaa. Muutenkin kuvaus rehtorin elämästä kuulostaa perin realistiselta. Ajattelisin, että kirja sopii parhaiten aikuiseen, perinteisestä suomalaisesta huumoritarinoinnista pitävään makuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...