Olli Berg: Humans of Myyr York

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Kohtaan tuntemattomia ihmisiä, otan kuvan, jututan hetken ja jatkan matkaa”. Näin Olli Berg kuvaa valokuvakirjaansa, jonka sivuilla tavataan tavallisia Myyrmäen asukkaita katukuvaus hengessä. Mainio kirja kyseessä onkin, mutta ennen syvällisempää analyysiä, palataanpa hetkiseksi vielä hieman ajassa taaksepäin.

Humans of Myyr Yorkia on inspiroinut huippusuosittu Humans of New York -blogi. Ideana on ottaa tavallisista ihmisistä katuportretteja ja kertoa lyhyesti kuvattavien haaveista, muistoista tai elämänkohtaloista. Ihmisten kertomuksia luettaessa rakentuu vähitellen myös kuva kaupungin, tai tässä tapauksessa kaupunginosan, hengestä.

Kuten esikuvansa, myös Humans of Myyr York on ensisijaisesti nettiprojekti, facebook-ryhmä on toiminut jo vuodesta 2013 lähtien. Kirjaan on nähtävästi kuitenkin saattu koottua leijonanosa vuosien saatossa otetuista kuvista ja tarinoista.

Itse olen varmaankin niitä harvoja ihmisiä, jotka törmäsivät kirjaan ennen kuin olivat kuulleetkaan koko facebook-ryhmästä. En myöskään erityisemmin tiedä mitään Myyrmäestä, olen tainnut käydä siellä kerran elämässäni, mikäli oikein muistan. Kumpikaan seikka ei kuitenkaan millään tavalla estänyt lukunautintoa, päinvastoin. Elämänmakuinen kirja on täynnä koskettavia, mielenkiintoisia ja hauskoja tarinoita, yllätyin miten hyvälle tuulelle tulinkaan kirjan luettuani.

Humans of Myyr York on mielestäni hyvin taitettu ja käteen sopivan kokoinen, se ei ole hankalalukuinen, vaikka sivumääränsä puolesta aikamoinen järkäle onkin. Bergin valokuvat vakuuttavat ja ehkä vielä enemmän se, miten hän osaa lähestyä ihmisiä. Hyväntuulista ja humaania kirjaa voi suositella lämmöllä lukijan asuinpaikasta riippumatta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...