Nita Prose: Huonesiivooja

Huonesiivooja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Molly Gray on hienon hotellin huonesiivooja. Hän on enimmäkseen täysin näkymätön tyyppi, johon kukaan ei kiinnitä huomiota. No, ei Molly ihan tavallinen siivooja ole: hän rakastaa työtään ja tekee sitä paremmin kuin kukaan muu hotellissa, minkä kyllä asiakkaatkin huomaavat.

Molly on myös neuroepätyypillinen ja vaikuttaa olevan autismin kirjolla, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan (hän on “erityinen”). Mollylla on esimerkiksi hyvin kirjaimellinen suhtautuminen asioihin, ja hänen on vaikea tulkita muita ihmisiä oikein. Molly elää pientä elämää mummonsa kanssa, kunnes mummo eräänä päivänä kuolee ja Molly jää yksin.

Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun Molly siivoaa totuttuun tapaan hotellissa paljon asuvan liikemiehen herra Blackin sviittiä ja löytää sviitistä herra Blackin makaamassa elottomana lattialla. Käy ilmi, että asiassa on syytä epäillä henkirikosta, mutta kuka on syyllinen? Onko se kenties Giselle Black, herra Blackin nuori toinen vaimo, jota monet pitävät onnenonkijana? Tapahtuvat saavat Mollyn kannalta epämiellyttäviä käänteitä, jotka kääntävät epäilyksiä myös Mollyn suuntaan.

Takakansi mainostaa Huonesiivoojaa “suljetun paikan murhamysteerinä”, mutta sitä tämä ei kyllä ole, eikä sellaista tästä kannata odottaa. Ei tässä pääse arvuuttelemaan, kuinka rikos on voitu tehdä; herra Blackin kuolemassa ei ole mitään sillä tavalla salaperäistä. Mysteeriä tapauksessa on lähinnä siksi, että lukijalle ei vain kerrota asioita ennen kuin kirjan lopussa. Lisäksi Molly on välillä tuskastuttavankin sinisilmäinen ja helposti johdateltavissa. Lukijalle käy nopeammin ilmi, ketkä kaikki tarinan roistoja oikein ovatkaan.

Juoni ei ole Huonesiivoojan ykkösvahvuuksia. Siinä on suorastaan hölmöjä käänteitä, kun Molly apulaisineen juonii tarinan kelmejä kaltereiden taakse. Pari yllättävää ja kiinnostavaa kohtaa siinä kuitenkin on. Ihan kaikkea kirjan rakenteesta en kovin hienosti koottuna pitänyt, osa on kovin helppoa ja ilmeistä. Tämä ei siis todellakaan ole mikään timanttinen murhamysteeri, eikä kannata esimerkiksi odottaa Mollyn ratkovan murhaa, niinkuin kustantamon kuvauksesta voisi luulla.

Parasta kirjassa on kuitenkin Molly. Päähenkilön sympaattisuus kantaa tätä kirjaa alusta loppuun. Mollyssä on paljon samaa kuin Lähikaupan nainen -kirjan Keikossa, joka on myös autismin kirjolle asettuva päähenkilö vaatimat­tomana pidetyssä työssä, jonka selkeät säännöt ja käytösmallit antavat tarvittua apua ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa olemiseen. Mollyn persoonallisuus on hurmaava. Ei tarvitse kuin katsella kirjan GoodReadsissa runsain mitoin saamia viiden tähden arvioita, joissa kautta linjan rakastetaan Mollya. Elokuvakin on luvassa, päärooliin on jo nimetty Florence Pugh.

Esikoiskirjailija Nita Prose on kanadalaisen Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö Nita Provonost, jolla on takanaan pitkä ura kirja-alalla. Kokemus näkyy: Huonesiivooja on varmaotteista työtä ja juonen satunnaisista outouksista huolimatta sujuvasti kirjoitettu ja helposti etenevä kirja. Suomentaja Katariina Kallio on myös tehnyt kelpo työtä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 193 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...