Laura Gustafsson: Huorasatu

Huorasatu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tartuin Laura Gustafssonin Huorasatuun hieman epäillen, mutta uteliaana. Kirjan tarina kuulosti niin omituiselta, että pakkohan se oli itsekin nähdä mistä kirjassa on kyse. Huorasadussa nimittäin seikkailevat paitsi huoraksi ryhtyvät naiset Kalla ja Milla, myös antiikin mytologian jumalat ja jopa itse Patriarkaatti.

Parin ensimmäisen sivun jälkeen olinkin koukussa ja luin kirjan loppuun parissa päivässä. Oli vain pakko saada tietää miten tarina jatkuu. Huorasatu on saanut paljon mediajulkisuutta Finlandia-ehdokkuutensa ansiosta, ja mielestäni täysin ansaitusti. En nimittäin ole lukenut mitään vastaavaa pitkään aikaan.

Minun näkökulmastani äärimmäisen yhteiskunnallinen teos käsittelee aihettaan mielikuvituksellisen tarinan keinoin ja onnistuu sekoittamaan tarinaan manifestin kaikkien epäoikeudenmukaisesti kohdeltujen ryhmien puolesta aina naisista eläimiin ja paskaduunareihin. Monessa kohtaa lukijan tekisi mieli huudahtaa, että juuri noinhan tuo asia on.

Ansiokkaassa romaanissaan Gustafsson rikkoo railakkaasti monia tabuja, mikä näkyy jo hänen teoksensa kielessä. Osa kirjaan tarttuvista saattaa kavahtaa kirjan kirosanojen värittämää kieltä ja väkivaltaisia tapahtumia, mutta tyylikeinona ne todella toimivat ja herättävät tarinan eloon. Railakas ja iloinen kieli vievät lukijan yli rankkojenkin kohtausten.

Epäilemättä moni on myös sitä mieltä, ettei nainen saisi kirjoittaa tällaista. Rohkeutta kirjan tekeminen onkin varmasti vaatinut, sillä olen varma että kirja herättää tunteita sekä puolesta että vastaan. Minusta joka tapauksessa tuli heti Laura Gustafssonin fani. Hieno teos, johon suosittelen tutustumaan vailla ennakkoluuloja.

Salla P.

Olen kolmikymppinen kirjafani, joka lukee sekä työn puolesta että huvikseen. Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen, enkä hyljeksi mitään kirjallisuuden genreä. Työssä luen paljon nuortenkirjoja, mikä heijastuu tänne kirjavinkkeihinkin. Lisäksi olen entisessä elämässäni työskennellyt historian parissa, joten sitäkin aihepiiriä tulee seurailtua edelleen aktiivisesti. Kaunokirjallisuuden ohella pidän erityisesti ruoka-, ja urheilukirjoista, ja puutarha-aiheiset kirjatkin ovat viime vuosina hiipineet vaivihkaa kirjahyllyyni. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...