Naisten voima

Naisten voima : Lääkäri toivon ja parannuksen lähettiläänä

Denis Mukwege on niittänyt maailmalla mainetta gynekologina ja naistentautien lääkärinä. Tarkalleen ottaen hän on erikoistunut hoitamaan seksuaalisen väkivallan uhreja Kongon demokraattisessa tasavallassa, joka on ollut erilaisten konfliktien näyttämönä jo vuosikymmeniä ja tekemään potilailleen hyvin vaativia korjausleikkauksia. Hänen kokemuksensa ... Lue koko vinkki »
Flawless

Elise Hu: Flawless : Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital

Nykykulttuurissa ulkonäön merkitys korostuu enemmän kuin ehkä koskaan, mutta millä hinnalla? Etelä-Koreassa työskennellyt toimittaja Elise Hu tarkastelee tätä kysymystä maan kulttuurin kautta, joka on varoittava esimerkki jota kohti saatamme olla marssimassa muuallakin maailmassa. Kirjan aihe herättää tietysti heti kysymyksen: miksi juuri Etelä... Lue koko vinkki »
Movements & Moments

Movements and moments

Muutama vuosi sitten lukemani Etelän ääniä: Vastarinnan ja toivon jäljillä Etelä-Amerikassa jäi mieleen siitä, miten alkuperäiskansoihin kuuluvat aktivistit tekevät paljon tärkeää työtä, mutta miten heidän tarinoitaan harvemmin kerrotaan eteenpäin. Tämän on ymmärtänyt myös Jakartan Goethe-Institut, joka järjesti muutamia vuosia sitten kongressin, j... Lue koko vinkki »
Peilisalissa

Liv Strömquist: Peilisalissa

Liv Strömquistiin tutustuin vuonna 2019, kun jostain syystä innostuin lukemaan Strömquistin siihen asti suomeksi ilmestyneet albumit. Niiden yhdistelmä melko yksinkertaista sarjakuvakuvitusta ja raskaita tekstimassoja toimi minulle, koska asia – feministinen kulttuurihistoria, sosiologia ja filosofia – toimii. Uuden Peilisalissa-albumin kannessa... Lue koko vinkki »
Toiste en suostu katoamaan

Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan

Emilia Kukkalan esikoisromaani Kaiken jälkeen oli hilpeä ja haikea vaellusromaani, jossa Prisman kassa ja pitkän linjan punkkari Laina lähtee reissuun etsimään itseään. Perinteisen miehekkäässä roolissa nähtiin nainen ja kirja oli muutenkin hyvin raikas ja raivokas. Nyt Kukkala on sukunimeltään Männynväli ja tyylilajina on romaanin sijasta essee... Lue koko vinkki »
Kipeästi

Margaret Atwood: Kipeästi

Margaret Atwood (s. 1939) on pitkän linjan kirjailija, mutta myös runoilija: hänen esikoisteoksena Double Persephone vuodelta 1961 oli runokokoelma ja Atwood julkaisi vielä neljä runokokoelmaa ennen esikoisromaaniaan The Edible Woman. 1980-luvun jälkeen Atwood ei kuitenkaan ole juurikaan julkaissut runoja: 1990-luvulla ilmestyi yksi kokoelma, 2000-... Lue koko vinkki »
Halun politiikka

Amia Srinivasan: Halun politiikka : 2020-luvun feminismi

Toisinaan kirjoilla on kauniit kannet, toisinaan ei. Halun politiikka menee jälkimmäiseen kategoriaan: tämän kirjan kannet eivät onnistu herättämään lukuhalua. Suomenkielinen nimikin on vähän laimea. Alkuteoksen kansi ei ole sen kummempi, mutta englanninkielinen nimi The Right to Sex on iskevämpi ja tarttuu heti yhteen kirjan peruskysymyksistä. Onk... Lue koko vinkki »
Hauskan tytön käsikirja

Eve Kulmala: Hauskan tytön käsikirja

Instagramissa hauskuuttava koomikko Eve Kulmala on laatinut näppärän pienen feministisen selviytymisoppaan. Kulmala käsittelee teoksessa feministisiä aiheita yleisesti, omaa erikoisalaansa eli komiikan tekemistä ja jonkin verran omakohtaista elämäänsä. Tyyli on kepeä ja hauska, kuten voi odottaa koomikon kirjoittamalta pieneltä kirjaselta – tämän k... Lue koko vinkki »
Kirke

Madeline Miller: Kirke

Madeline Millerin esikoisteos Akhilleen laulu ilmestyi suomeksi kymmenen vuotta sitten ja kertoi antiikin Kreikan myyteistä tutun Akhilleuksen tarinan Patrokloksen näkökulmasta. Monissa myöhemmissä tulkinnoissa Akhilleus ja Patroklos on kuvattu rakastajiksi, niin myös Millerin teoksessa. Millerin toinen romaani Kirke seurasi vuonna 2018 ja ilmestyi... Lue koko vinkki »
Tyttö, nainen, toinen

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen

Tyttö, nainen, toinen antaa lukijalleen kaksitoista mahdollisuutta sukeltaa toisen ihmisen saappaisiin ja elää hetken katsoen maailmaa aivan uudesta näkökulmasta. Tai näin ainakin minä kirjaa lukiessani tunsin. Epäilin aluksi kirjan teemojen raskautta ja massiivisuutta. Ajattelin niiden olevan liian suuria mahtumaan yhden kirjan kansiin ilman, e... Lue koko vinkki »
Naisten kaupunki

Sara Kärpänen: Naisten kaupunki : Työkaluja oman tilan valtaamiseen

Kenelle kaupunkitila kuuluu? Kaupunkikuvaa ja arkkitehtuuria on tehty perin­teisesti varsin rajallisen ihmisjoukon ehdoilla. Tämä on nyt muuttumassa, mikä näkyy esimerkiksi pyöräilijöiden aikaisempaa parempana huomioi­mi­sena. Yhä edelleen kaupunkitilojen kehittämiseen liittyy kuitenkin ongelmia, kuten kaupungissa liikkuvien ihmisten näkeminen yksi... Lue koko vinkki »
Trikkipeili

Jia Tolentino: Trikkipeili : Ajatuksia aikamme itsepetoksesta

Jia Tolentino (s. 1988) on yhdysvaltalais-kanadalainen toimittaja, joka kirjoittaa nykyään The New Yorkerille. Toimittajana Tolentino on kirjoittanut paljon rotukysymyksistä, avioliitosta, feminismistä ja #MeToo-liikkeestä. Hänet tunnetaan myös tiukkana musiikkikriitikkona. Vuonna 2019 ilmestynyt Trikkipeili on Tolentinon esikoisteos ja toistais... Lue koko vinkki »
Tympeät tytöt

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt : Aikuistumisriittejä

Instagramista tuttu Tympeät tytöt on tässä kirjassa tuttujen asioiden äärellä, mutta tämä jos mikä on asia, joka on kaukana valmiista, joten viestin takominen kerta toisensa jälkeen uudessa muodossa on aina paikallaan. Silloin toki muodon merkitys korostuu, mutta siitä ei ole tässä huolta: Tympeät tytöt on armottomasta sisällöstään huolimatta eritt... Lue koko vinkki »
Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

Liv Strömquist: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

Ruotsalaisen Liv Strömquistin feministinen paatos on ollut herkullista luettavaa tähän asti. Uusin albumi, Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan jatkaa totutulla linjalla: luvassa on tuhti albumi feministisistä aiheista, julkkismiehiä säästelemättä, täynnä tekstiä ja asiaa lähdeviitteiden kera. Mitään suurta visuaalista sarjakuvataidetta Strömquist ei ... Lue koko vinkki »
Rakkaus on köyhän rikkaus

Tiitu Takalo: Rakkaus on köyhän rikkaus : kootut sarjakuvanovellit

Puupää-hatulla ja Sarjakuva-Finlandialla palkittu Tiitu Takalo on tunnetuimpia sarjakuvantekijöitämme, jonka ura on kestänyt jo reilusti yli 20 vuotta. Menestyneiden laajempien teostensa ohella hän on julkaissut myös paljon sarjakuvanovelleja, joista kattava valikoima on nyt koottu Rakkaus on köyhän rikkaus : Kootut sarjakuvanovellit -nimiseksi pak... Lue koko vinkki »
Miksi vihaan miehiä

Pauline Hermange: Miksi vihaan miehiä

Vaikka isä on mies, aviopuoliso on mies, moni tuttu kollega on mies, veli ja ystävät ... – niin silti otsikko pätee. "Miesten olisi opittava pysymään omalla tontillaan.""Vaikka rakastankin kumppaniani enkä ole missään nimessä harkitsemassa eroa, aion edelleen suhtautua miehiin vihamielisesti. Ja niputtaa heidät kaikki yhteen." Siksikin koska ... Lue koko vinkki »
Yksi elämä

Emma Brockes ja Megan Rapinoe: Yksi elämä

Kaksi maailmanmestaruutta, olympiakulta, valinta MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi, FIFA:n Ballon d'Or ja niin edelleen. Lista Yhdysvaltain jalkapallojoukkueen Megan Rapinoen urheilusaavutuksista on pitkä, ja hän on tällä hetkellä yksi maailman kuuluisimmista – ellei jopa kaikkien kuuluisin – naisjalkapalloilijoista. Omaelämäkertakirjassaan Yks... Lue koko vinkki »