Tiitu Takalo: Rakkaus on köyhän rikkaus : kootut sarjakuvanovellit

Rakkaus on köyhän rikkaus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Puupää-hatulla ja Sarjakuva-Finlandialla palkittu Tiitu Takalo on tunnetuimpia sarjakuvantekijöitämme, jonka ura on kestänyt jo reilusti yli 20 vuotta. Menestyneiden laajempien teostensa ohella hän on julkaissut myös paljon sarjakuvanovelleja, joista kattava valikoima on nyt koottu Rakkaus on köyhän rikkaus : Kootut sarjakuvanovellit -nimiseksi paksuksi opukseksi. Lähes 250-sivuinen julkaisu muistuttaa Pauli Kallion Ammatti : käsikirjoittaja -teosta, sillä myös tätä tekijän itse toimittamaa höystävät tekijän lisähuomautukset ja selitykset. Kirja on jaettu neljään temaattiseen osioon, joissa Takalo pohtii ihmissuhteita, sukupuolirooleja ja niiden moninaisuutta, yhteiskuntaa sekä elämää kotona ja matkoilla.

Tiitu Takalon sarjakuvia lukiessani huomioni kiinnittyy tekstiin. Sitä on aika paljon, ja sillä on jotenkin selvästi isompi painoarvo kuin kuvilla. Miksi näin? Takalon sarjakuvien lähtökohta on useimmiten juuri yksittäisen hahmon kokemuksissa tai parin päähenkilön keskustelussa. Omaelämäkerrallisuudella ja autofiktiolla on merkittävä rooli. Kuvien taustat ovat monesti luonnosmaisia, vain taustoja. Vaikka tapahtumapaikat ovat oikeasti olemassa – Tampereella, erityisesti Hervannassa tai keskustassa, Jäämeren reiteillä ja niin edelleen – ovat ne merkittävämpiä Takalolle itselleen kuin lukijalle.

Mutta ehkäpä sarjakuva on erityisen hyvä väline Tiitu Takalon ajatusten julkituomiselle. Pieneen tilaan mahtuvan tekstin on oltava tarkkaa, punnittua. Ylimääräistä sanahelinää ei mukaan mahdu. Ja kuva luo tunnelman, johon teksti istuu. Tasapaino on hyvä.

Tiitu Takalon lähtökohdat ovat vastakulttuurissa, punk-piireissä, anarkofeministisessä aktivismissa. Hän pohtii omien kokemustensa pohjalta monipuolisesti maailmaa ympärillään ja uskaltaa esittää mielipiteensä, toisinaan suoraan, joskus vähän verhotummin. Rakkaus on köyhän rikkaus on hieno sarjakuvakokoelma, joka kyllä kannattaa lukea!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...