Douglas Century ja Ice-T: Ice-T : Gangstan tie Hollywoodin kultasormeksi

Ice-T

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tätä kirjaa olen odottanut. Amerikkalainen muusikko, näyttelijä ja tuottaja Ice-T kertoo elämäkerrassaan mm. rikollisesta menneisyydestään ja amerikkalaisesta sananvapautta testanneesta kappaleestaan. Kirja täyttää monet odotukset, mutta pettymyksiäkin löytyy.

Ice-T:n eli alun perin Tracy Marrow’n lapsuus oli keskiluokkaista esikaupunkielämää. Siihen ei kuulunut väkivaltaa, mutta rasismi tuli Ice-T:lle tutuksi jo nuorena. Hän menetti molemmat vanhempansa lapsena: hänen äitinsä kuoli, kun hän oli 8-vuotias, ja hänen isänsä menehtyi, kun hän oli 12-vuotias. Molemmat saivat sydänkohtauksen. Orpo Tracy joutui muuttamaan Los Angelesiin alkoholismista kärsineen tätinsä luokse, ja hänen elämänsä muuttui kaoottisemmaksi. Hän tuli nuorena isäksi ja liittyi armeijaan voidakseen elättää tyttärensä. Armeijassa hän tutustui parittajien maailmaan. Kirjallisena innoittajana toimi Iceberg Slimin Parittaja-kirja, ja Slimiltä Ice-T otti myös taiteilijanimensä.

Armeijan jälkeen Ice-T elätti itsensä rikoksilla ja ryösti erityisesti kauppakeskusten liikkeitä. Kirjassaan Ice-T kuvaa kokemuksiaan hyväntuulisesti ilman keinotekoista tai aitoa katumusta. Sellaista hän vain teki, eikä asiaa moralisoida. Hän käytti armeijan oppeja ryöstöjen suunnitteluun ja toimi rikosten aikana kylmäverisesti. Ice-T korostaa kirjassa muutenkin kylmäverisyyttään. Hän oli tunteettoman, ankaran kasvatuksen tulos, joka ei halunnut paljastaa tunteitaan kenellekään. Vasta Los Angelesin jengiympyröissä hän koki ensimmäistä kertaa hyväksyntää ja rakkautta.

Vakavan auto-onnettomuuden jälkeen Ice-T joutui fyysisten rajoitteiden vuoksi jättämään kauppakeskusliikkeiden ryöstöt ja alkoi vakavissaan tehdä musiikkia. Hän sai nopeasti mainetta siihen aikaan rajuilla sanoituksillaan. Ice T:n bändin Body Countin myötä suosioon noussut Cop Killer -kappale sai aikaan niin suuren kohun, että Ice-T poisti sen vapaaehtoisesti Body Countin levyltä. Kirjassaan Ice-T perustelee kappaleen poistoa, mutta selityksistä huolimatta taipuminen teki särön Ice-T:n julkisuuskuvaan.

Ice-T:n elämäkerrassa käsitellään myös hänen yksityiselämäänsä ja nykyistä perhettään. Hän kertoo varsin kauniisti elämänsä naisista, jopa ex-tyttöystävästään Darlenesta. Perhettä käsittelevät jaksot olisi voinut huolettaa jättää kirjasta pois ja kuvata tarkemmin Ice-T:n musiikkimaailman kokemuksia. Myös Kova laki: Erikoisyksikkö -sarjan kommentointi vie liikaa sivutilaa.

Nykyisin Ice-T kiertelee yliopistoissa ja vankiloissa luennoimassa ja varoittelemassa nuorisoa. Lisäksi hän tekee TV-sarjaa, jossa jengit sovittelevat välejään. No joo. Ikä tekee aina tehtävänsä. Anarkiahenki ei ole kuitenkaan täysin kadonnut, mutta hän joutuu harmikseen huomaamaan, että on liian tunnettu rikollisiin puuhiin. Auton osan varastamisesta tuleekin täysi sirkus ja nimikirjoitusten jakotilaisuus. Vanhaa konnaa ketuttaa.

Ice-T:n elämäkerta on sujuvasti kirjoitettu ja helppolukuinen kirja. Suomentaja on selviytynyt mukavasti hankalan huume- ja jengisanaston kanssa. Valitettavasti kirja kärsii välillä toisteisuudesta, ja Ice-T haluaa usein muistuttaa lukijoita siitä kuinka kova ja kokenut on. Kirjan loppuun on koottu Ice-T:n kootut viisaudet, mutta yksi niistä lienee unohtunut kirjaa kirjoitettaessa: ”On ajanhukkaa vakuutella ihmisille, kuinka upea on. Jos se on totta, se kyllä näkyy.”

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...