John Farndon ja Tim Hutchinson: Ihmeellinen maapallo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ihmeellinen maapallo on oivallinen nimi kirjalle, mutta vielä parempi on alkuperäinen Stuff You Should Know About Planet Earth. Kirja nimittäin todellakin onnistuu pakkaamaan kansiensa väliin aika lailla kaiken sen, mitä maapallosta olisi jokaisen hyvä tietää. Kirja aloittaa maapallon kierrosta aurinkomme ympäri ja jatkaa siitä litosfäärilaattoihin, mantereiden liikkumiseen ja maanjäristyksiin. Myös muut geologiset prosessit tulevat tutuksi, kuten erilaisten kivilajien synty ja se, miten jäätiköt muuttavat maisemaa.

Kirjan keskivaiheilla siirrytään veteen, sen kiertoon maapallolla sekä erilaisten sääilmiöiden syntyyn. Kirjan viimeinen kolmannes on omistettu maapallon eri ilmastovyöhykkeille, vuodenajan vaihteluille ja sille, miten nämä vaikuttavat biosfääriin. Lasten kuvakirjaksi tietokirja on miellyttävän perinpohjainen, mutta se on siitä huolimatta myös hyvin helppolukuinen. Asiat käydään läpi vaihe vaiheelta ja jokaisen aiheen kuvitus muodostaa ikään kuin yhden suuren infokuvituksen, jonka sisälle lyhyet tekstinpätkät on sijoiteltu. Kirjassa on myös neljä aukeamaa, jossa on niin sanotut levitettävät sivut. Ratkaisu sallii enemmän tilaa tiettyjen aiheiden käsittelyyn, ja ainakin komeannäköinen evoluutiopuu olisikin ollut hieman pinteessä, jos sen olisi yrittänyt tunkea normaaliaukeamalle.

Tim Hutchinsonin yksityiskohtaiset kuvitukset ovatkin kirjan suola ja ne sisältävät lukuisia hauskoja yksityiskohtia. Kaikissa kuvituksissa seikkailevat esimerkiksi nimettömiksi jäävät pikkuiset vihreät hiisiolennot, jotka loputtomasti uurastavat erilaisten luonnonprosessien parissa. Löydettävää ja keksittävää tämän kirjan parissa siis riittää.

Ihmeellinen maapallo on oikein oivallinen tietokirja, jonka kuvittelisin olevan hyvä tuki vaikkapa kouluopiskeluun. Viiden tähden lasten tietokirja, suosittelen!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...