John Farndon ja Tim Hutchinson: Ihmeellinen maapallo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ihmeellinen maapallo on oivallinen nimi kirjalle, mutta vielä parempi on alkuperäinen Stuff You Should Know About Planet Earth. Kirja nimittäin todellakin onnistuu pakkaamaan kansiensa väliin aika lailla kaiken sen, mitä maapallosta olisi jokaisen hyvä tietää. Kirja aloittaa maapallon kierrosta aurinkomme ympäri ja jatkaa siitä litosfäärilaattoihin, mantereiden liikkumiseen ja maanjäristyksiin. Myös muut geologiset prosessit tulevat tutuksi, kuten erilaisten kivilajien synty ja se, miten jäätiköt muuttavat maisemaa.

Kirjan keskivaiheilla siirrytään veteen, sen kiertoon maapallolla sekä erilaisten sääilmiöiden syntyyn. Kirjan viimeinen kolmannes on omistettu maapallon eri ilmastovyöhykkeille, vuodenajan vaihteluille ja sille, miten nämä vaikuttavat biosfääriin. Lasten kuvakirjaksi tietokirja on miellyttävän perinpohjainen, mutta se on siitä huolimatta myös hyvin helppolukuinen. Asiat käydään läpi vaihe vaiheelta ja jokaisen aiheen kuvitus muodostaa ikään kuin yhden suuren infokuvituksen, jonka sisälle lyhyet tekstinpätkät on sijoiteltu. Kirjassa on myös neljä aukeamaa, jossa on niin sanotut levitettävät sivut. Ratkaisu sallii enemmän tilaa tiettyjen aiheiden käsittelyyn, ja ainakin komeannäköinen evoluutiopuu olisikin ollut hieman pinteessä, jos sen olisi yrittänyt tunkea normaaliaukeamalle.

Tim Hutchinsonin yksityiskohtaiset kuvitukset ovatkin kirjan suola ja ne sisältävät lukuisia hauskoja yksityiskohtia. Kaikissa kuvituksissa seikkailevat esimerkiksi nimettömiksi jäävät pikkuiset vihreät hiisiolennot, jotka loputtomasti uurastavat erilaisten luonnonprosessien parissa. Löydettävää ja keksittävää tämän kirjan parissa siis riittää.

Ihmeellinen maapallo on oikein oivallinen tietokirja, jonka kuvittelisin olevan hyvä tuki vaikkapa kouluopiskeluun. Viiden tähden lasten tietokirja, suosittelen!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...