Sanna Pelliccioni ja Leena Virtanen: Fredrika! : Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha

Fredrika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mutkat suoriksi kirjoitettu lasten ja nuorten kuvakirja kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin Fredrika-vaimosta, jolla itsellään oli himo kirjoittaa ja halu vaikuttaa. 40 sivun mittaan Fredrika Tengström (1807–1879) inhimillistyy ja yksilöityy omaksi persoonakseen eikä jää enää pelkäksi tapetiksi Runebergien seinälle, kuten niin usein tästä avioparista kerrottaessa.

Jo pienenä tyttönä hän tahtoi kirjoittaa opittuaan lukemaan viiden vuoden vanhana. Ruotsin kielellä tietenkin, sehän on hänen kotikielensä. Ajan myötä syntyy monenlaista kirjoitusta runoista romaaniyrityksiin, kunnes Turun palo tuhoaa kaiken.

Fredrika tapaa pikkuserkkunsa Johanin, rakastuu ja hänestä tulee Johan Runebergin vaimo ja Suomen ensimmäinen naislehtitoimittaja. Mikä pahinta: omat mielipiteet pitää unohtaa, kun Mies määrää:

“Jos mies sanoo, että keltainen seinä on musta, niin vaimon pitää olla samaa mieltä.”

Niillä mennään, ukon säännöillä. Pah!

Lapsiakin kertyy liuta, poikia kaikki. Äiti rakastaa heitä ja he menestyvät: Ludvigista tulee luonnontieteilijä, Walterista kuvanveistäjä, Lorenzo, Fredrik ja Johan valmistuvat lääkäreiksi, Robert suunnittelee jäänmurtajia. Kaksi lasta kuolee kohta elämänsä alkutaipaleella.

Kirjoita siinä sitten itse!

Pöytälaatikkoon kirjoituksia kyllä jonkin verran syntyy, muun muassa Suomen ensimmäinen historiallinen romaani, Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä, mutta se pääsee julki vasta vuosia myöhemmin ja Topelius kiilaa edelle romaanillaan Suomen herttuatar.

Mutta jääpä Fredrikasta muistoksi hänen kehittelemänsä Runebergintorttu, jonka ohjeet löytyvät tästä Virtasen kuvakirjasta, joka selkeydessään on ylivertainen ja kuvitukseltaan lapsellisen herttainen.

Niin, se ikävämpi puoli herra Runebergista on käsitelty muualla, itse luin antoisan kirjan Runebergien intiimimmästä elämästä Berta Edelfeltin toimittamasta kirjasta Vanhan päiväkirjan lehtiä : episodi J. L. Runebergin elämästä. Voi olla, että se tutkimusretki teitä kiinnostaa tämän innostavan Fredrikan jälkeen; Fredrika! on Suomen supernaisia -sarjan 4. osa.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...