Francesca Cavallo ja Elena Favilli: Iltasatuja kapinallisille tytöille : 100 tarinaa ihmeellisistä naisista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Alkaako se tavanomainen satukirjojen ja animaatioiden prinsessakuvasto jo hieman kyllästyttämään? Jos on mielenkiintoisista naisesikuvista puutetta niin ei hätää, sillä Iltasatuja kapinallisille tytöille ottaa hieman erilaisen lähestymistavan, ja kertoo sadan todellisen naisen tarinat.

Mukana on tietysti kaikkien tuntemia tapauksia kuten Marie Curie, mutta ilahduttavasti kirjassa on varsin globaali näkökulma ja siten monille aikuisillekin tuntemattomia naisia, kuten Wang Zhenyi, kiinalainen tähtitieteilijä 1700-luvulta, tai ghanalainen soturikuningatar Yaa Asantewaa.

Mukana on myös hieman arkisempia esikuvia, kuten lainelautailija Maya Gabriela, voimistelija Simone Biles ja nuori keksijä Ann Makosinksi, joka voitti Googlen tiedemessuilla ensimmäisen palkinnon vuonna 2013. Suomalaisia naisia ei kirjaan ole eksynyt, lähimmäksi pääsee somalialainen Fadumo Dayib, joka on opiskellut Suomessa kolme maisterintutkintoa ja josta tuli sittemmin Somalian ensimmäinen naispresidenttiehdokas.

Kirjan hahmogalleria on siis varsin värikäs ja onneksi tätä on ymmärretty hyödyntää myös kuvituksissa, sillä kirjassa on käytetty peräti 60 naiskuvittajaa ympäri maailmaa tuomaan henkilöhahmot eloon. Visuaalisesti kirja on toisin sanoen upea. Itse tekstit eivät ole kovinkaan pitkiä, vain yhden sivun mittaisia, mutta toimivat mittaansa nähden yllättävän hyvin.

Iltasatuja kapinallisille tytöille on oiva lahjaidea, joka ilahduttaa sekä sisällöllään että ulkoasullaan. Englanniksi on jo ilmestynyt jatko-osa, toivoa sopii että sekin saadaan ennen pitkää suomeksi.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...