Miikko Oikkonen ja Tiina Raevaara: Ihon alla

Ihon alla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tiina Raevaaran ja Miikko Oikkosen yhteistyönä syntynyt romaani Ihon alla sijoittuu sairaala- ja tutkimusmaailmaan. Jännittävä tarina puntaroi hyvin ajankohtaista aihetta, lääketieteen arvoja ja periaatteita. Lääketieteen kehitys on ollut valtaisaa, mutta missä rajoissa tiedon hyödyntäminen on eettisesti hyväksyttävää?

Sofia on nuori sairaanhoitaja ja lääkäriopiskelija, joka sairastaa perinnöllistä verisairautta. Hänen isänsä Hannu on kantasolututkimukseen erikoistunut geenitutkija ja tutkimussairaalan johtaja. Työlleen omistautuneella Hannulla on henkilökohtaisestikin suuria tavoitteita tutkimuksessaan, sillä Sofia on pysynyt hengissä vain kantasoluluovutuksen avulla. Sofian on pelastanut Henri, Hannun luoma klooni.

Henri ja Sofia tutustuvat toisiinsa ravintolassa ja jatkavat juttelua vielä bussipysäkillä alkuyöstä. Tapaaminen päättyy dramaattisesti, kun Henri joutuu auto-onnettomuuteen. Sofian tyrmistykseksi pahoin loukkaantunut Henri viedään hänen isänsä tutkimussairaalaan eikä suinkaan ensiapuun ja sieltä mahdollisesti teholle. Hoitoonohjauspäätös tuntuu sitäkin oudommalta, kun Hannulla on valtava kiire saada Sofia pois sairaalasta ja Henrin lähettyviltä. Isän ja tyttären välillä kipunoi: nuoren Sofian sinisilmäisyys ja oikeudentunto vastaan Hannun omapäinen kokeilunhalu. Molemmilla on luja tahto pelastaa elämää, mutta mikä on erilaisten keinojen moraalinen oikeutettavuus?

Henri on arvoituksellinen oman tiensä kulkija. Hänen tehtävänsä on tuottaa “varaosia” toisten pelastamiseksi ja hän tietää sen. Sofian tapaaminen herättää uudenlaisia tunteita ja herättää Henrin huomaamaan, mitä hänen elämästään on rajattu pois. Henri on ollut olemassa toisia varten, nyt Sofia puolustaa häntä ja haluaa pelastaa hänet.

Ihon alla on tullut televisiosta aiemmin 12-osaisena draamasarjana. Televisiosarjaa enemmän minua viehätti kirjan väreilevä jännitys, joka on viritetty isojen kysymysten äärelle. Missä kulkee raja, kun kyseessä on alkiotutkimus, kloonaus, kantasolututkimus tai eutanasia? Lainsäädäntö sanelee tietyt rajat, jotka eivät välttämättä riitä tutkijan visioille. Tutkimuksissa voidaan tehdä mullistavia läpimurtoja, mutta resurssit hoitaa ihmisiä ovat rajalliset. Reaalimaailmassa on harvoin Hannu-isää pelastamassa lastaan. Kuka siis jakaa pelastuskortit ja millä perusteilla? Raevaara on perinnöllisyystieteen tohtori ja tiedetoimittaja ja ansioitunut myös kirjailijana, joten tarinaa on lähdetty vahvoin eväin rakentamaan. Miikko Oikkonen on käsikirjoittaja-ohjaaja ja ehkä hänen ansiotaan on, että kirjassa on vahvasti mukana myös visuaalinen puoli. Ajatuksia herättävä jännitysnäytelmä, suosittelen.

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...