Liisa Palin ja Merja Tuohimaa: Illuusio näyttämöllä : baletin lumo ja todellisuus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Liisa Palin ja Merja Tuohimaa ovat kummatkin pitkän linjan tanssitaiteilijoita. Kokemusta on kertynyt vuosien mittaan corps de balletista, solistitehtävistä ja myöskin oopperasta ja opereteista. Tanssiuran jälkeen kummatkin ovat toimineet myös alan opettajina. Illuusio näyttämöllä kertoo tanssijoiden maailmasta ja koulutuksesta Suomessa 1950-luvulta aina 1990-luvulle asti.

Palin ja Tuohimaa kertovat omista kokemuksistaan, mutta sen lisäksi kirjaan on haastateltu myös monia muita alan ihmisiä, muiden muassa kahta miespuolista balettitanssijaa Raimo Puurtista ja Aarne Mäntylää, joka toi mukavaa vaihtelua muuten naisvaltaiseen kirjaan.

Vuosien varrella on paljon muuttunut. Ennen tanssijat olivat paljon enemmän oman onnensa nojassa monen asian suhteen. Tanssijan, kuten urheilijan, vartalo on instrumentti, joka tunnetusti vaatii jatkuvaa huoltoa. Silti esimerkiksi fysioterapia on yllättävänkin uusi tuttavuus baletin maailmassa.

Myös palkkaus ja työolosuhteet ovat muuttuneet parempaan suuntaan vuosien mittaan. Kaikesta huolimatta perheen perustaminen on kuitenkin vieläkin haastava kohta balettitanssijan uralla, joka vaatii hyvät tukiverkostot onnistuakseen.

Ikävimmät muistot uran varrelta liittyvät kummallakin hierarkkiseen työyhteisöön ja suosikkijärjestelmään. Balettitanssijan ura ei tunnetusti ole pitkä, joten kateus ja kiistat vähistä solistirooleista eivät ole tavattomia. Vaikka fyysisesti ja henkisesti rankkaan uraan on kuulunut aallonpohjiakin, niin on kirjan sävy ennen kaikkea positiivinen ja huokuu rakkautta tanssiin. Huvittavia sattumuksia ja klassikkoteoksia kirjassa riittää.

Runsaalla kuvamateriaalilla varustettu Illuusio näyttämöllä on hyvä lisä suhteellisen kapeaan suomalaisesta baletista kertovaan kirjavalikoimaan, suosittelen!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...