Marc Eliot: Jack Nicholson

Jack Nicholson

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jack Nicholson syntyy vuonna 1937 New Jerseyssä. Syntymään liittyy perhesalaisuus, joka paljastuu Nicholsonille vasta aikuisiällä. Jack Nicholson aloittaa vuonna 1955 työt toimistotyöntekijänä MGM:n piirrettyjen osastolla. Hänet huomataan, ja hän alkaa saada pieniä elokuvarooleja. Naisia Nicholsonin ympärillä pyörii aina, ja yhden heistä kanssa hän solmii avioliiton. Liitto ei ole pitkäikäinen, mutta siitä ehtii syntyä jälkeläinen. Nicholson raataa elokuvien parissa, näyttelee, ohjaa ja tekee käsikirjoituksia, mutta menestystä ei tipu. Vihdoin tulee Easy Rider, ja se tekee Jack Nicholsonista kuuluisan.

Easy Riderin menestyksen jälkeen Nicholson tekee vääriä ratkaisuja ja valitsee rooleja huonoissa elokuvissa. Epäonnistumisten jälkeen Nicholson kaipaa lepoa ja kieltäytyy rooleista Kummisedässä, Puhalluksessa, Manaajassa, Sakaalissa ja Kultahatussa. Jälkeenpäin vain Kultahatusta kieltäytyminen harmittaa häntä. 13 vuoden aikana Nicholson on tehnyt 26 elokuvaa. On hengähdystauon aika.

Siviilielämässä Nicholson aloittaa 17 vuoden myrskyisän suhteen Anjelica Hustonin kanssa. Elämän karikkoisuutta lisää perhesalaisuuden paljastuminen. Kirjan kirjoittajan Marc Eliotin mukaan Nicholson on paljastuksen jälkeen muuttunut mies, ja se näkyy hänen valitsemissaan elokuvarooleissaan. Katsoja ainakin kiittää: Nicholsonilla on roolit elokuvissa Yksi lensi yli käenpesän, Chinatown ja Hohto. Käenpesästä Nicholson saa ensimmäisen Oscar-palkintonsa.

Menestystä seuraa tuttuun tapaan taas joukko huteja, ja pitkä suhde Hustoniin rakoilee pahasti. Nicholsonin uralla on myös onnistumisia: Hellyyden ehdoilla, josta Nicholson saa jälleen Oscarin, Noidat ja Batman. Kassamagneettielokuvien ennustaminen on Nicholsonille vaikeaa, joten hän kieltäytyy rooleista Uhrilampaissa, Rankassa keikassa ja Viimeisessä partiopojassa. Niiden sijaan Nicholson haluaa keskittyä ikuisuusprojektiinsa: Chinatownin jatko-osaan. Sen aikana sammuu lopullisesti Nicholsonin ja Hustonin suhde.

Chinatown II epäonnistuu pahoin, mutta sen synnyttämä pettymys haihtuu menestyselokuviin: Nicholson esiintyy elokuvissa Kunnian miehiä, Kunniasanalla, Elämä on ihanaa – josta Nicholson saa kolmannen Oscar-palkintonsa – About Schmidt, Anger Management, Jotain annettavaa ja The Departed. Jack Nicholsonin näyttelijän uran voidaan sanoa olevan voiton puolella huolimatta lukuisista epäonnistumisista.

Marc Eliotin muistelmateos on hillitty peruselämäkerta, säyseä tiivistelmä miehestä, joka ei koskaan ollut hillitty tai säyseä. Jack Nicholson -kirja ei ärsytä lukijaa, toisin kuin kohteensa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...