Per Ole Persson: Jaco

Jaco

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjavinkkien maahaaste ohjailee nykyään lukuvalintojani aika paljon. Moni kiehtova ja eksoottinen kirja olisi varmaankin kiertänyt käteni, ellen olisi nimenomaisesti etsinyt jotain jännää luettavaa jostakin oudosta maankolkasta. Yksi näistä lukematta jääneistä olisi lähes varmasti ollut Per Ole Perssonin esikoisromaani Jaco, joka vaelsi hyppysiini täysin yllättäen kirjastossa.

Jacon kertoja puolestaan löytää itsensä joltain lomamatkan tapaiselta Itä-Timorista. YK-töihin Guatemalassa leipiintynyt mies on uusien kokemuksien tarpeessa, ja helteinen Timor tarjoaa niitä. Sen suuremmitta päämäärittä hän matkaa pieneen kylään, jossa hän tapaa Eliasin ja tämän viimeisillään raskaana olevan Miriam-vaimon. Samalla pääkaupungissa puhkeaa levottomuuksia, jotka uhkaavat eskaloitua koko saaren laajuisiksi väkivaltaisuuksiksi, kuten niin monesti aiemmin Itä-Timorin historiassa. Kertoja, Elias ja Miriam pakenevat pyhänä pidetylle Jacon saarelle. Mutta asiat eivät mene niin kuin niiden pitäisi mennä.

Per Ole Perssonin tekstin rytmi on hakkaava, kuumeinen. Kertojan jossain määrin sekava mielentila yhdistyy outoihin ja hämmentäviin havaintoihin vieraasta kulttuurista köyhässä sotien ja levottomuuksien koettelemassa valtiossa. Nopeasti etenevä kertomus on jännittävä, jopa pelottava. Maagiset luonnonvoimat tuntuvat olevan läsnä. Ihminen muuttuu tunneissa eläimeksi, osaksi orgaanista kokonaisuutta, villiksi luontokappaleeksi. Villi-ihmisen vietit ohjaavat kohti rakkautta ja kohti väkivaltaa.

Jaco on vahva avaus uudelta tekijältä. Perssonin romaani on harkittu kokonaisuus, jossa jokainen osa sopii paikoilleen. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...