Saara Turunen: Järjettömiä asioita

Järjettömiä asioita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Terävä kirjoittaja Saara Turunen jatkaa oivallisen Sivuhenkilön jälkeen samankaltaisilla linjoilla. Järjettömiä asioita -teoksen minäkertoja lähtee heti dramaturgiopintojensa aluksi vaihtoon, koska tajuaa yhtäkkiä rakastavansa espanjan kieltä. Kansainvälinen koordinaattori järjestää kertojan vaihtoon espanjalaiseen teatterikouluun, joka tosin sijaitsee katalaaninkielisessä Barcelonassa.

Siellä kertoja kohtaa paikallisen miehen, rakastuu ja siinäpä sitä sitten onkin ainesta yhden romaanin tarpeiksi. Vaihto-opinnot saavat venyä niin pitkään kuin mahdollista, mutta ennen pitkää on palattava kotimaahan ja suhde muuttuu etäsuhteeksi kaikkine vaikeuksineen. Barcelonalaisen ja suomalaisen kulttuurin kohtaamisessakin riittää kitkaa ja hankausta.

Taas kerran Turunen kirjoittaa itseään lähellä olevista aiheista ja taas kerran on virhe lukea teosta autofiktiona; jos tästä kirjasta voikin Turusen elämän käänteitä havaita, se on silti fiktiivinen teos. Kirja pohtii yhden suhteen tarinaa, sen mahdollisuuksia ja vaikeuksia. Se puhuu taiteilijuudesta, elämänvalinnoista ja luokka-asemasta, tosin ei niinkään rahan, vaan enemmän kulttuurin näkökulmasta. Teoksen naispäähenkilölle kulttuuri ja kulttuurin alalla toimiminen ovat tärkeitä, mies taas pitkästyy kuoliaaksi, kun hänet raahataan moderniin, kokeelliseen teatteriesitykseen. Kaikki tämä voi tiivistyä arjessa hyvinkin pieniin asioihin. Kuinka siististi pöytä katetaan? Miten espanjalainen varallisuus näyttäytyy eri tavalla suomalaiseen varallisuuteen verrattuna?

Turunen kirjoittaa kevyellä otteella, romaanissa on päiväkirjamaista tuntua. Tapahtumat etenevät mukavaa tahtia, kirja soljuu hyvin. Samalla kuitenkin puhutaan mielenkiintoisella tavalla ihmiselämän painavista asioista ja elämänvalinnoista. Millaiset asiat elämässä lopulta merkitsevät? Kuinka voi osata tehdä elämässään oikeat valinnat, joihin voi olla tyytyväinen? Järjettömissä asioissa tuntuu selvästi tietty aikuisuuden paino: aikuinen on ihminen, joka ottaa vastuun omasta elämästään. Mutta kuka kertoisi, miten asiat on valittava?

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...